RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

SUZUKI MALAYSIA LAUNCHED NEW SUZUKI SMASH V115 -JIMAT MINYAK

By • Oct 23rd, 2010 • Category: Vehicles

SUZUKI MALAYSIA LAUNCHED NEW SUZUKI SMASH V115 JIMAT MINYAK 3

2010 Suzuki Smash v115 bike has been launched by  Suzuki Assemblers Malaysia Sdn Bhd focus to save  fuel consumption, smoother power delivery and low exhaust emission. The all-new Suzuki Smash V115 designed to be a fuel-efficient , user-friendly underbone motorcycle, very economical  and environmentally-friendly motorcycle.

SUZUKI MALAYSIA LAUNCHED NEW SUZUKI SMASH V115 – JIMAT MINYAK

 The new 112.8 cc four-stroke engine bike could accelerate a 200-metre distance in 13.29 seconds with top speed of 97.8 km per hour. Rider could gain 10 more kilometers per litre with low fuel consumption of 50.2 km per litre as against 40.5 km per litre achieved by other motorcycles. For Suzuki Smash v115 price, there will be 3 price range tagging for 3 variants suzuki model respectedly.

 SUZUKI MALAYSIA LAUNCHED NEW SUZUKI SMASH V115 JIMAT MINYAK 2

 

Those three variants of the model launched are being offered with suzuki smash v115 basic model, suzuki smash v115 SD model and suzuki smash v115  SCD model. The basic model comes with spoke rims and kick starter would be priced around RM4,368 per unit, while the SD which priced at RM4,597 having a front disk brake and electric starter. In other hand, the premium SCD has sport rims, an electric starter and front disk brake will be sell at RM4,847.

 

SUZUKI MALAYSIA LAUNCHED NEW SUZUKI SMASH V115 JIMAT MINYAK 1

SHAH ALAM, Oct 21 : Suzuki Assemblers Malaysia Sdn Bhd expects to sell 1,200 units monthly of its newly launched motorcycle, the Suzuki Smash V115, said its Managing Director Toru Kobayashi. Three variants of the model launched today, are being offered. The basic model comes with spoke rims and kick starter, with the SD having a front disk brake and electric starter, while the premium SCD has sport rims, an electric starter and front disk brake.

The price has not yet been finalised but Kobayashi indicated the basic model would be priced around RM4,368 per unit, RM4,597 for the SD variant with the SCD estimated at RM4,847.

At the press conference after the launch, Kobayashi said the bike came with a new engine design focusing on fuel consumption, better and smoother power delivery as well as low exhaust emission.

SUZUKI MALAYSIA LAUNCHED NEW SUZUKI SMASH V115 JIMAT MINYAK

 

Suzuki claim the bike has a top speed of 97.8 km per hour and can sprint a 200-metre distance in 13.29 seconds.It also has a fuel consumption of 50.2 km per litre as against 40.5 km per litre achieved by other rivals. According to Kobayashi, the launch of the new 112.8 cc four-stroke engine bike, is part of the company’s strategy to improve its market share locally. At the moment, Suzuki only commands three percent of the market and aims to raise the bar to 10 percent in three years time.

He said, the performance of the local motorcycle industry from January to August this year, had been encouraging, with total sales of all makes reaching 346,512 units. This he added, is a 12.4 percent increase, from the same corresponding period last year. He said for the whole of this year, Suzuki estimates it can only sell 16,500 units, whereas in 2009 it sold 18,500 units.

When asked about the declining sales, he said it could be due to the launch of new models by competitors Honda motorcycles  and Yamaha motor, earlier this year. Kobayashi said the company plans to bring in another new model for the local market next year but declined to elaborate further.

– BERNAMA

 The Suzuki Smash V115’s newly designed 4-stroke engine combines high power with lower fuel consumption, delivering more engine performance throughout the powerband, from low to high rpm, compared to previous models. Suzuki Smash V115’s compact chassis design features an underbone-type frame built for superb overall rigidity,

The newly-designed seat is shaped to match the chassis, and the lower seat height contributes to an easier leg reach for the rider.It also features a new, edgy design inspired by large Suzuki sports bikes, like the GSX-R series. The headlight and rear combination lamps are both multi-reflecting.

The new speedometer has a distinctive design reminiscent of sports watches, with larger-sized numbers for easier reading.  Other features include the odometer, gear position indicator, pointer-type fuel gauge, turn signal indicator and high-beam indicator.

Other key feature includes a large 8.0 liters storage space under the seat.  The turn signal, horn, engine start buttons and choke lever have also been improved for smoother operation.  Last but not least, the ignition switch now comes with a theft-prevention magnetic shutter which closes/opens using a magnet attached to the end of the ignition key.

The new Suzuki Smash V115 comes in four vivid colours: Candy Summer Red, Pearl Vigor Blue, New Titan Black and Pearl Mirage White.

 source : cbt

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 18,499

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

19 Responses »

  1. moto ni untuk pakcik2 yang nak jimat minyak okey laa kot,kalau orang muda2 baik angkat lagenda 115,lagi bergaya & trendy.
    tapi kalau nak banding,gt128 aku lagi jimat,smash 115 ni boleh gi 50 km/per litre, gt128 boleh 60/km per litre, cc pon lagi besar tu…
    tepuk dada tanya selera la ea..

  2. smart gak. mungkin lagi laju dari gt128 kot.

  3. Pickup msti garang ne…ekeke..rugi lor beli lagenda115 mahal..dri gt pula 2..ekeke

  4. lagenda 115zr top speed ad kureng cket,tp tork stabil,ssuai la utk jln malaysia yg brbukit bukau…kalo takat dpt top speed time trn bukit 2 bole lar..

  5. helo en faizal.aku ada yamaha legenda 110,smash revo 110,honda mave 110 dan kriss gt 128 serta hundred sport100..semuanya beli baru..bagi aku suzuki smash revo 110 paling selesa di tunggang,power,tiada gegar,jimat minyat serta paling laju selepas kriss gt 128.selepas ni aku akan beli suzuki atau honda wave sebab kedua model ni paling best,wave jimat minyak tapi bergegar bila laju,smash revo paling selesa,smooth bila laju tiada gegar serta bergaya n slim bodynya.kesemua jenis yg aku miliki ranking no1 tetap suzuki smash revo.no 2 honda wave dan paling hampas dari segi kuasa n selesa adalah yamaha lagenda 110.apa apa pun tepuk dada tanya selera.cuma suzuki ni nilai juabalik je kureng sikit..moto suzuki ni memang best bila on way

  6. ade btul gak sbb bwk lagenda 115z ngan model 110 yg dlu rse2 sdp lg yg dlu, smash v ni pn nmpk ok gak dr yg dlu…

  7. Aku dh 2 tahun lbh guna smash 110 revo. takde maslh,bila korner confiden je tarak goyang. top speed blh tahan blhlh ikut LC135,ni rasa2 nak tukar pulak smash V 115………….kau orang klu nak tau, dr pglamn aku engin suzuki mmg ok cuma jual blk je murah……

  8. aku pernah pakai lagenda 110 laju mmg tak bole dpertikaikn lepas tu beli lak wave 100 baru tak laju tapi jimat gak minyak ……..test legend 115 ni handle tak sedap tapi wave 110 rasa selesa dan mantap dan suzuki smash baru tak dpt pengalaman lg dan belum pernah pakai jenama suzuki lg sbb rekabentuk ya kurang menarik dan tak laju kot.? tp klu ada review yg menarik dr buah tangan suzuki yg baru ni mugkin buat julung pertama kalinya aku akan memakai suzuki ……….

  9. suzuki mmg terbukti jentera yg than lasak dn menjimatkan setanding honda namun jualan balik kurang menyengat pasal brand tu sendiri yg kurang meryerlah selepas suzuki japan ambil alih dri lion group. aku dh pakai byk brand suzuki ni dk lama sal aku ni bkas pelumba suzuki dulu zaman bujang dulu…mmg enjin super n lasak…berbanding yamaha gah kt nama jer..enjin hampeh bila dh guna lma……harap pattern jer cantik tp lma2 power output hancur….bkn nk kondem yamaha tp tu hakikat sbenarnya….skrg ni aku ride gt128….k gak leh kta hampir2 leh gigit lc tgk cara riding skill org tu…….balik smula pda suzuki aku syorkan……korang rembat jer…..suzuki…….lagenda 115 pun bkn der poer pun……

  10. Aku baru guna hampir sebulan pergi balek dari rumah ke kedai tiap hari. setakat ni baru isi minyak rm15 aja….jimat betul.
    Power belum test lagi. Lepas servis 1k boleh try kot. Riding biasa BEST. takada gegaran……
    Sesiapa yang ada pengalaman boleh lah kongsi sikit.

  11. aku baru guna suzuki revo 110 2 bln. ulang alik kerja 110 km setiap hari injin memang bagus kurang gegar, setakat legenda 110 asap je. minyak rm5 sehari, tapi apakan daya suzuki 115 lewat kuar kalau tak aku sambar dah. yang pasti enjinnya dari jepun.

  12. bro … disc bro dpn … wekang nyaman ni … mantop ni … aq cba deposit arr nti ..

  13. semua motor aku dah rasa beli baru dari kedai…….. paling aku hampa honda wave 125s bergegar dgn badan aku sekali makan minyak & yamaha SRX bagi aku bagus sbb enjin dari jepun body x bergegar minyak pula makan gila…… setelah aku tukar suzuki smash V115 cukup2 puas hati…. x gegar harga pulak murah kualiti pun bagus enijn dari jepun kalau nk bandingkan dengan yg jenama yamaha & honda kualiti dari taiwan sekarang…………. apapun yang penting jika anda yg suka tukar motor beli Yahama & Honda…. jika nk pakai lama beli Suzuki geranti puas hati……….. yg penting dpt merasa semua

  14. terus terang ckp mtr keluaran HONDA dan YAMAHA skrg mmg mcm GAMPANG PALAT…….
    harap hrga je mahal,tp bwk bergegar,top speed xde..mmg patut campak laut je……sbb honda n yamaha skrg made in thai,indon n taiwan..
    mmg cikaii punye barang…melainkan korg ni pakar modify ,tu lain cte………tp skrg suzuki jgk yg terbaik..nasihat aku beli mtr cari spec ori MADE IN JAPAN…………tp made in japan dah ssh nk dpt skrg

  15. kawan aku dah 2 org beli yamaha FZ150………..top cuma 140 kmj je….itupun dh bergegar,pulas hbs……kalo mcm tu baik pki LC je………
    yamaha mmg mengecewakan.tak padan dgn CC langsung……………..AKU HARAP YAMAHA DGN HONDA WAT LA PEMBAHARUAN…………
    KEMBALIKAN SEMULA ZAMAN EX5 HIGH POWER YG DULU TU.MADE IN JAPAN

  16. aku pulak mmg pengguna suzuki smas revo 110..mmg xboleh dinafikan enjin suzuki mmg jimat minyak then kalau top speed mmg tahan gegaran..skrg nie aku amek keputusan untuk modified kow2 punyer enjin tue..dan skrg aku siap dah tukar block racing pakai carb TX then pakai exhaust asm racing…kalau nk tau top moto aku skrg 140km..baru pg td aku test dengan wave 125..mmg xleh dinafikan mmg hanyut moto tue ikut blkg aku..lps tue makin laju moto aku makin senyap bunyi enjin aku..so untuk pengguna2 moto keluaran honda n yamaha..alihkan perhatian anda ke suzuki..kalau boleh terus smabar belang..terbaik…

  17. aku nak tanye.. aku baru jer lepas accident motor dan skrng cover motor dah rosak. kalo nak tukar mahal x harganye.. lain2 semua dah tukar dah.. motor aku suzuki smash 115

  18. aku da dkat 2 bulan bwk moto smash v115 ni..mnyak mmg puas ati..aku bwk dr subang smpai umah aku kat gemas mnyk rm7 je..2 pon klu x mlencong mne2 ar..haha..mmg best ar…top speed aku pnah bwk 100 je..moto bru kan..x brani ar bwk lju2..tp stakat ni enjin ok lg ar..smooth je bnyi dy…

  19. saya tinggal area Kajang Boleh tak sapa-sapa ada info bagitau kedai motor yg ada mempromosi moto nie pada saya.Ok tq

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here