RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION

By • Aug 7th, 2010 • Category: Vehicles
The new Elegan 200 variant has been launched by Modenas replacing the former 150cc Elegan  upgrading from 146.9 cc to 171.2 cc displacement. The new Modenas scooter aim for scooterists upgrading to the mid-range rides. The Modenas Elegan 200 Price will be around RM 8500 on-the-road.As comparison between them, Elegan 200 has new sporty bodykit with dual head lamp ,new engine, new decal design,  and a bigger front wheel of 13-inches compared to the 12-inch wheel of the former. Although the small 175cc displacement compare to other maxi scooter, the Elegan 200 still giving the same ride experience with comfortable ride as easy rider.
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER
The new Elegan model is another Sym Joyride Evo 200 model rebatched by Modenas taken from Sym or Sangyang Motorycle Industry Co., Ltd, scooter manufacturer from Taiwan.
The original 175cc engine, fed by a carburetor and regulated by an Air Intake Cut Valve for better emission control, the engine develops 14.74hp @ 8,000rpm and 14.94Nm @ 6,500rpm max torque will accelerate the scooter in no time. Drive goes to the rear wheel by a CVT, and the suspension setup features a telescopic fork up front and a double swing design for the rear. Disc brakes are standard front and rear. Moreover, the bike is offered in white, black and red color.
Notable features of the Modenas Elegan 200 include a vast key-lockable underseat storage bin, automatic fuel cap, and a rear passenger foot rest. In addition,the dual headlights operate independently, the right side projecting the high beam, and switching over the other for the low beam requirements. The dashboard features a 6-in-1 meter displaying the fuel gauge, rpm, temperature, speedo-meter and a clock.
With an underseat storage compartment able to store one street-legal open-face helmet, the new scoot has a battery power cut-off switch below its seat as an additional security feature. An anti-clockwise twist of the ignition key would pop-open the fuel filler cap automatically, and the seat key lock is situated rear-ward on the pillion’s left side of the bike. A retractable foot-rest is provided for the pillion.
General information
Model: MODENAS ELEGAN 200
Year: 2010
Category: Scooter
Type :4-T/SN175J
Color options: White, red, black
Assemble: in Gurun Kedah.
Sales Price: RM 8,500.00 (excluding roadtax and insurance)
bore x stroke: 61,0 x 58.6 mm
Displacement:   171.2.00 ccm
Engine type: Single cylinder, four-stroke
Valves per cylinder: 4 valves
transmission: CVT (continuous variable Transmission) , auto speed change
Gearbox: Automatic
clutch type: auto centrifugal
Cooling system:   Liquid cooled
Compression ratio: 10:01
Ignition system: CDI Electronic ignition
Starter: Electric & kick
Battery: 12V 8Ah
Fuel control: SOHC
Carburetor KEIHIN CVK
Engine oil capacity: 1.0 L
Maximum power output: 10.99 kW (14,7 PS) @8000 rpm
maximum torque: 14.94 N/m (1.52 kgf/m) @ 6500 rpm
Chassis:-
Overall height: 1,390 mm
Overall length: 2,010 mm
Overall width: 760 mm
Road clearence: 140 mm
seat height: 760 mm
Fuel tank capacity: 7.6 litres
Fuel Consumption: 36.0 km/L @50km/h
Dry weight: 148.0 kg
Weight incl. oil, gas, etc: 166.0 kg
Front suspension: Telescopic fork
Rear suspension: Double swing
Wheelbase: 1,440 mm
Front tyre dimensions: 110/90-13 tubeless
Rear tyre dimensions: 130/70-12  tubeless
Front brakes: Single disc
Front brakes diameter: 273 mm
Rear brakes: Single disc
Rear brakes diameter: 220 mm
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION
Talking about evolution, The new Elegan 200 variant has been launched by Modenas replacing the former 150cc Elegan upgraded from 146.9 cc to 171.2 cc displacement. The new Modenas scooter aim for scooterists upgrading to the mid-range rides. The Modenas Elegan 200 price will be around RM 8500 on-the-road. The evolution take part in new Elegan 200 with new sporty bodykit with dual head lamp ,new engine, new decal design,  and a bigger front wheel of 13-inches wheel compared to the 12-inch  of the former. Although It has small 175cc displacement compare to other maxi scooter, the Elegan 200 still giving the same ride experience with comfortable ride as easy rider.
.
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION
.
The new Elegan model is another Sym Joyride Evo 200 model rebatched by Modenas taken from Sym or Sangyang Motorycle Industry Co., Ltd, scooter manufacturer from Taiwan.
The original 175cc engine, fed by a carburetor and regulated by an Air Intake Cut Valve for better emission control, the engine develops 14.74hp @ 8,000rpm and 14.94Nm @ 6,500rpm max torque will accelerate the scooter in no time. Drive goes to the rear wheel by a CVT, and the suspension setup features a telescopic fork up front and a double swing design for the rear. Disc brakes are standard front and rear. Moreover, the bike is offered in white, black and red color.
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 2
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW FEATURES:
Notable features of the Modenas Elegan 200 include a vast key-lockable underseat storage bin, automatic fuel cap, and a rear passenger foot rest. In addition,the dual headlights operate independently, the right side projecting the high beam, and switching over the other for the low beam requirements. The dashboard features a 6-in-1 meter displaying the fuel gauge, rpm, temperature, speedo-meter and a clock.
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 1
With an underseat storage compartment able to store one street-legal open-face helmet, the new scooter has a battery power cut-off switch below its seat as an additional security feature. An anti-clockwise twist of the ignition key would pop-open the fuel filler cap automatically, and the seat key lock is situated rear-ward on the pillion’s left side of the bike. A retractable foot-rest is provided for the pillion.
2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 72010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 52010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 42010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 6

2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 3

2010 MODENAS ELEGAN 200 NEW SCOOTER EVOLUTION 8

2010 modenas Elegan 200 specs detail:
General information
Model: MODENAS ELEGAN 200
Year: 2010
Category: Scooter
Type :4-T/SN175J
Color options: White, red, black
Assemble: in Gurun Kedah.
Sales Price: RM 8,500.00 (excluding roadtax and insurance)
.
Engine and transmission: -
bore x stroke: 61,0 x 58.6 mm
Displacement:   171.2.00 ccm
Engine type: Single cylinder, four-stroke
Valves per cylinder: 4 valves
transmission: CVT (continuous variable Transmission) , auto speed change
Gearbox: Automatic
clutch type: auto centrifugal
Cooling system:   Liquid cooled
Compression ratio: 10:01
Ignition system: CDI Electronic ignition
Starter: Electric & kick
Battery: 12V 8Ah
Fuel control: SOHC
Carburetor KEIHIN CVK
Engine oil capacity: 1.0 L
Maximum power output: 10.99 kW (14,7 PS) @8000 rpm
maximum torque: 14.94 N/m (1.52 kgf/m) @ 6500 rpm
.
Chassis:-
Overall height: 1,390 mm
Overall length: 2,010 mm
Overall width: 760 mm
Road clearence: 140 mm
seat height: 760 mm
Fuel tank capacity: 7.6 litres
Fuel Consumption: 36.0 km/L @50km/h
Dry weight: 148.0 kg
Weight incl. oil, gas, etc: 166.0 kg
Front suspension: Telescopic fork
Rear suspension: Double swing
Wheelbase: 1,440 mm
Front tyre dimensions: 110/90-13 tubeless
Rear tyre dimensions: 130/70-12  tubeless
Front brakes: Single disc
Front brakes diameter: 273 mm
Rear brakes: Single disc
Rear brakes diameter: 220 mm

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 31,819

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

50 Responses »

  1. nice scooter…but bit expensive

  2. since it assembled in our very own land it should be priced at reasonable and acceptable.

  3. local products dont need to be so expensives,downpayment also expensives,thats why,we’re about to cancel buying this scooter

  4. hlo bro, pls don’t charged to high on downpayment…local product for local guy, be considerable sikit lah

  5. i just go thru sym vts200, ptrice not much different compared to elegan 200. around rm9290. pls look into it.

  6. Modenas Elegan 200 berharga RM9,900.00
    SYM VTS 200 berharga RM11,500.00
    HARGA DI PASARAN NEGERI SABAH…….
    saya juga mempunyai Modenas Elegan 150 yang di beli pada tahun 2009……
    skuter SYM merupakan skuter IMPORT dari Taiwan, manakala skuter Modenas merupakan skuter buatan Malaysia, sebab itu SYM mahal sedikit harganya, jika di beri pilihan kepada saya diantara Elegan 200 atau VTS 200, saya akan pilih Elegan 200………………….

  7. Elegan 200 ni pun product rebadge dari SYM Joyride 200, elegan 150 dulu pun rebadge dari SYM. Basically Elegan == SYM, SYM skrg dah boleh direct jual kat malaysia bagus gak

  8. boleh tahan ke enjin elegan 200 cc ni? Elegan 150 cc dulu ni pomen yang kerja di kedai jual motor tu tak bagi beli sebab katanya banyak problem. Ada tu katanya baru 6 bulan pakai dah kena buka enjin dan alat ganti mahal dan kena order dari kl lagi kalau di sabah ni.

  9. kalau nak tanya tentang ketahanan enjin saya dah guna elegan 150cc round seluruh malaysia termasuk sabah dan sarawak, elegan boleh dituggang secara berterusan selama temopoh sepuluh hari perjalanan. kami dah uji dari sabah ke kuching menggunakan jalan darat. kami cuma berhenti tidur watu malam jer.. purata kelajuan sekitar 120km/h. ditunggang secara berterusan sejauh 200km pada kelajuan 110-120 km/h.. kalau nak tau lebih lanjut mengenai elegan saudara boelh terus ke fb saya ahmad tarmizie bin ahmad.

  10. cuma diharapkan pihak modenas mengambil kira masalah spar part.. jangan pandai jual motor tapi tak pandai jual part motor… mahal pun kami boleh beli bah..

  11. modenas ni dah jadi macam Proton – lemah sgt dari pricing design marketing

    model rebatch tapi mahai betul

    banding dgn SYM, SYM 2 kali ganda lagi lawa

  12. elegan 200 dan VTS 200 tiada beza dari enjin sama…cuma cover set saja lain…
    enjin nie ari2 saya tgk kt kilang…mmg sebijik elegan..cma tukar nma saja

  13. tapi elegan baru same gts 200 power sikit elegan baru sebab body dia ringan sikit

  14. tapi bagi aku lah..elegan best gak…kira o.k lah bagi yg bajet kureng2 cam aku ni…klau ada duit lebih pun baik beli SYM 250…baru power…heehee

  15. Salam bro peminat SYM or Elegan Scooter,

    Da puas survey dan test ride… esok saya akn klr Elegan 200 semoga Selamat…. muda-mudahan semua akan lancar :)

  16. mun camya susah la tok… susah mok pilih nok ney 1 bgz…. tlg info nk ne 1 plg bgz lok? ujg bulan tok ku mk agkt eh….

  17. wan: erm….senang crita..cukup bajet beli sym 200..mun mok best gik beli jak sym 250i…kekhekehh…ELEGAN 200 jak…xkan mok beli ELEGAN lamak..update kit bro0o…heheee..mun laku unta ku ya kompom ku trade in an elegan 200…!!!!!!!wahahahahaa…

  18. td pgi g kedai moto..tgok elegan n sym 150 dh jd confuse nk bli yg mna 1.hahaha..bgi opinion cket bro…

  19. Salam untuk semua peminat scooter modenas elegan…, jangan curiga tentang keupayaan enjin elegan, saya sudah gunakan elegan 150 dah tiga tahun masih tip top lagi spark plugs dan bateri masih belum di ganti. Disini ingin saya katakan saya sangat berpuas hati tentang ketahanan scooter tersebut. Ingin saya sarankan kepada tuan tuan sampai masa tolonglah servis.

  20. memg betol la kata pak brown tuu…enjin memang o.k..saye pernah konvoi dari miri ke kuching lebih kurang 1200km jarak nya…takde masalh..lancar je..ehehee…yg ada pun cuma bateri dah rosak..lampu semua tak hidup sebab dia tak pakai kuasa dari enjin..juz guna bateri je tuk hidupkan suma kuasa elektrik elegan ni…

  21. @TARMIZI: yela..mmg kena guna jln darat..klu test guna jalan laut kira lain crita tu..hehehe
    @PAK BROWN: sokong saranan anda..sayangilah harta kita; servis la bila da sampai masa..

  22. Ana baru beli elegen 150 s/h terpakai tahun 2004,alhamdulillah setakap seminggu nii ok,cuma ana nak belajar dari kawan2 semua tentang perjagaannya,blh d katakan semua nya ana tak tau,d ibarat ana budak baru nk belajar,harap kawan2 blh tolong ajar kan…

  23. Saya bercadang utk membeli elegan 150, dulu pernah guna yamaha ego 115 tapi moto tu ringan sangat.. bila jalan laju sket mula lah dia bergegar dgn kuatnya.. ingat nak ambil ex5 je tapi alang alang kot.. senang boleh angkat barang dan jalan jauh sket..

  24. Salam mr f saya sokong anda guna Elegan kalau mampu ambil baru, kalau tak ambil 2nd pun ok gak….

  25. salam semua..lbh kurang sebulan dah sy pkai elegan 200..stiap 2 mggu skali sy akn balik ke ipoh dgn elegan 200 ni..yg pelik,kalu tiap kena hujan or air,msti lampu tggi akn nyala sendri..then,alarm xkn bnyi..bile dh sume kering,baru kembali ok..satu lg,bile kna hujan n air,kt depan jadi berasap..knp ek??(sy xtau pape sal scoot ni..cume pndai bwk je)tolong saya……untuk ahmad tarmizie bin ahmad,sy dh cba search kt fb..tp xjmpe..

  26. terima kasih pak brown, alhamdulillah sejak petang kemarin saya sudah pun bergelar warga elegan 200..

  27. ya sama sama mr f selamat datang ke dunia Elegan

  28. @ Ibnu, elegen 150 & 200 guna injin sejukan cecair ( Liquid Cool = LC). Kat depan skuter tu ada radiator, so bila kena air sudah tentu dia keluarkan asap (wap air). Tak perlu bimbang, asalkan meter suhu berada pada keadaan normal.

  29. saya guna elegant 150 5th dah, ngapa ye pagi2 susah nak di hidupkan?

  30. Bro Daud, kebanyakan kwn2 kelab sy ialah pemilik elegan 150, sy dan juga mereka menghadapi masalah ini, cara untuk selesaikan masalah ini amat lah mudah.. sebab sblm ini pon elegan 150 sy yg d daftarkan pada tahun 2009 mempunyai masalah yg sama seperti apa yg bro hadapi.
    Cuba bro buka oil pump tu, dan servis/bagi bersih. lps tu pasang balik, tapi pastikan sebelum pasang oil pump itu kembali, bro letak sedikit gam gasket, supaya oil pump itu melekat, d khuatiri jika x d lekatkan gam gasket itu akan liking/bocor. InsyaAllah masalah bro selesai lps servis oil pump itu. selemat mencuba..

  31. Salam, skrg ni sy guna FZ150 tp rasa nak tuko ke elgn 200 yg baru ni. just nak tanya, moto ni thn lasak tak?? sebab sy travel gi keje hr2 dlm 100km. minyak mcm mana? jimat ke tak?? kalu ader yg pakar2 kat sini minta bg pendapat ye..TQ

  32. Bro Amat, Elegan 200 setakat nie yg sy tahu xde masalah, Klu ada ape2 pertanyaan @ kemuskilan boleh berhubung terus dgn kelab kami di facebook Kpses Elegan..

  33. Bro Azizi, sy tgh congak2 mau beli 2nd elegan 150 atau brand new elegan 200. Ada masalah tak untuk dapat spare part area KK? Kegunaan scooter ini lebih kpd antar anak sekolah & mengelakkan kesesakan di jalan raya.

  34. Bro Alex, ele150 vs ele200, alat ganti sama sahaja, cuma beza block enjin dan rupa jak. Setakat nie x ada masalah ele150 sy, klu murah rezeki maw jg upgrade ele200. Bro boleh rujuk FB kelab sy iaitu Kpses Elegan ataupun FB sy Tuan Muda IV. hehehehehe sy rasa bro bnyk2 skuter yg sy perna cuba, Elegan lah yg paling BEST..

  35. Kalau Elegan 200 ni guna rim 16 inci memang saya dah ambil dah. Sekarang ni saya pakai SYM Symphony SR150. Dari segi engine spec memang elegan 200 lagi baik (saiz cc dan water cooled).

  36. hahahahaha, sym 150 tu pon cam ok gak, ala ala yamaha nouvo..

  37. azizi. berapa ek. harga elegan dekat sarawak?

  38. hahaha, cube ko tny2 kat kedai moto, sebab sy bukan juru jual. sy kat cni kongsi maklumat jew psl elegan.

  39. Hi, Elegan 200 sesuai tak utk perempuan yg petite? Elegan size lebih kurang mcm SYM 200? maintenance troublesome tak?

  40. Csoopey, rasanya elegen 200 tak sesuai dgn kamu. Tak tau la kalu boleh potong sket span seat tu. saya tinggi 6 kaki pun ngam2 ( tak jengket kaki). Lagi pun elegen 200 lagi lebar floor board dia. Seat pun lebar gak.

  41. Thank you Scootster! hmm.. kalo camtu, tak boleh lah, besar & berat sangat skuter ni. Tinggi saya cuma 5 kaki je, kalo tumbang skuter, susah!

  42. ini hanya untuk perkongsian pengalaman saya bersama, pada tuan tuan yg menggunakan scoot… elegan, ada suatu ketika tayar belakang elegan saya pancit…. macam nak mampus saya menolaknya punya ler berat mahu tak mahu saya naik juga hingga sampai kedai motor jauhnya lebih kurang 4 kilo meter, tayar hancur lunyai nasib baik rim tak rosak…. walau bagaimana pun Elegan150 tetap dihati saya…

  43. Modenas Elegan 150 dan Modenas Elegan 200 tetap baek pny.

  44. csoopey, apakata you visit mana2 kedai motor and check elegan 200 out?. tadi saya ada ternampak sebijik elegan 200. saya tengok seat dia rendah betul (mungkin dah modi). Saya rasa for 5′ person takde masalah utk ride.

  45. susah jugak ya…. orang orang yang tak cukup ketinggian nak menggunakan elegan kesian kat dia diorang bila berhenti kat traffic light kena cari divider…… hahahaha…….

  46. Salam, 1 Malaysia. . Nak tanya, mana nak dapat aksesori or spareparts untuk elegan 200.
    saya punya elegan ( cover depan pecah…. self accident). mohon kpd anda semua….. bagi alamat serta lokasi. Urgent.
    Terima Kasih.

  47. salam saya baru pakai elegant 150cc…second hand ,jadi takada pengelaman ,boleh tak beri tahu apa yg perlu diservis…dan masalah meter semua tak hidup, boleh tak kat mana nak dapat gantian itu di workshop yg berdekatan gombak…juga berapa angaran kosnya…terima kaseh semua
    sekuter elegan bila bawa rilek tak perlu pecut laju laju….duduk pun selesa …boleh kata skuter elegan 150cc…ok

  48. Samada SYM atau Elegan, dua2 kena servis seperti berikut:-

    servis CVT/belting – bila ada gegar masa slow/laju
    Tukar minyak hitam – 2000/2500km
    tukar minyak gear – 4000/5000km

    Nak sedap, buat semua setiap 2500km.

  49. saya minat nak pakai elegan… tukar selera ke scooter plak… bagus ambil yg baru atau yang second ( mileage 2 tahun 23k )????

  50. Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
    Thanks a lot!

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here