RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL

By • Jun 7th, 2010 • Category: Vehicles
2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL
The new moped  recently launched as Yamaha Jupiter Z 115 in Indonesia and as Yamaha Vega Force in Thailand, now entered Malaysia as Lagenda 115z. This new Lagenda features unique head and taillight design. With the displacement has been updated from 110cc to 115cc, gives more torque and more power to performance.  By increase fuel tank also to 4.2L riders can hope for long distance journey.
 
2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL 
The new Lagenda 115Z is designed as a Sporty Premium moped and comes with an all new body design that projects a sense of richness and premium quality. The all new 115 cc engine promises a new riding experience. It incorporates the latest technology and innovations throughout the engine and chassis and offers a high quality ride plus loads of premium features that heightens your convenience.
 
Lagenda 115Z price : RM4,599
2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL 5
 
2010 Yamaha Lagenda 115Z FEATURES:
 
-new desin flashers
-stylist leather and metal on inner panel
-twin headlight
-LED tail lights
-3D finishing meter panel
-anti-theft function on main key starter
- new seat design for comfortable
-larger 7 litre luggage compartment
-2 pot calliper disk brake
 
2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL 2
2010 Yamaha Lagenda 115Z accessories:
 
-sporty tail lamp protector
-stylist indicator garnish cover
-emboss 3D meter panel cover
-sporty  windsheild visor
 
2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL 3
2010 Yamaha Lagenda 115Z SPECIFICATIONS:
 
Engine
 
type: Air-cooled 4-stroke ,SOHC, 2-valve
Cylinders: Single cylinder
Displacement: 113.7 cm3
Bore × stroke: 50×57.9mm
Compression ratio: 9.3:1
Max. output: 6.0 kW/7500r/min
Max. torque: 8.3 N.m/5500 r/min
Starter: Electric starter and kick starter
Lubrication: Wet sump
Transmission oil: volume 1.0 L
Fuel tank volume: 4.2 L
Carburetion: VM 17
Ignition:  C.D.I.
 
Transmission
 
Primary /secondary reduction ratio: 3.286/2.857
Cylinders: Wet, centrifugal automatic 
Transmission:  Constant mesh 4-speed
Gear ratios :-
1st: 2.833 (34/12)
2nd: 1.875 (30/16)
3rd: 1.353 (23/17)
4th: 1.045 (23/22) 
 
Chasis
Frame type: Steel tube underbone
 
Suspensions
Suspensions (front/rear): Telescopic fork/ swing arm 
 
Brakes
Brakes (front/rear): Hydraulic single disc brake / Drum brake
 
Tires
Tire size (front/rear): 70/90 / 80/90
 
 2010 Lagenda 115Z picture

2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL 1

 

2010 NEW YAMAHA LAGENDA 115Z DETAIL 4

 
 
 
 
 
 
source: yamahamalaysia

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 36,000

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

159 Responses »

  1. reka bentuk hadapan macam yamaha LC bagi saya x sesuai dengan gaya yamaha lagenda. walaupun strike -nya yang nampak hebat, ia di pandang hebat oleh masyarakat umum.. upgrade dari 110 cc ke 115 cc sepatut nye di naik kan lagi kepada 125 cc contohnya. jika cc 125, ia akan menarik lagi perhatian umum. jika cc besar, penggunaan rim biasa tidak sesuai..reka bentuk 115z ini sepatut nya di ambil dari reka bentuk 110zr yang menggunakan sportrim yang menampakkan nya lagi hebat

  2. aduhai….pesalla smpai cmtu upenye dia….
    lmpu sgnal bapak beso…
    klu kecik mcm lc tu ok lg..
    better wat design mcm x1r la…lg2 la ok..

    agk2nye mto ni diadaptasi dari mto nouvo pkai kpale lc kot??

  3. mak ai…! ADA DERIA jantung pulak kat depan …!! desing kurang menarik..

  4. aku rase ok pe reka bentuk dia menarik dari yg dulu
    cc pon ok la.. nak naik pi jln3 ja… bkn nak gi race
    so far ok laaaa… :D

  5. xlame nnt akan kuar sport version..tggu…ada sportrim,suspension gas, etc….std la yamaha nye design mule2 org complain pas2 jd trademark.mcm 125z mule2 kuar dlu ramai complain tp skg ramai yg suke…std msia customer….

  6. bagi gua,lagenda z yg latest ni ad part yg xckup smpurna…exp: tail lamp yg kurg mnarik..most imprtnt bore strokes (cc,size piston,engine balancer (yg terdpt pd moto yamaha sr-x) & cyclinder head 4vavle yg sptutnye diguna pkai oleh pihak yamaha….ble sume parts 2 di 1 kn sudah smstinye hasil motosikal yang di buat lebih advance & di terima oleh pengguna yang ssuai dgn perubahan zaman yg moden skrg…10Q….

  7. gua tngok..,gua tnung lma2..,gua pning lh…gua pon xtau nk kmen apa.pdlk apa gua jnji lagnda ttp lagnda..

  8. - design lain dr yg lain..nmpk pelik sikit
    - kena la ngan rege dier..
    - hmm..115cc …xleh nk hrpkn moto nie terlalu laju moto nie… kena la ngan size dier.. (agak2 nk btl2 laju amik superbike :D )

  9. ok..ok..ok…. korang tengok lah moto LAGENDA115ZR, lg sempoi

    harge moto LAGENDA115ZR baru RM5568 sekali rotex dgn insurans,.,.,.,. moto ni tak keluar lg kot.,.,.,., aku dah cari merate2 tempat.,..,.,

    korang tulis dlm internet LAGENDA115ZR pas tu korang tengok lah puas2.,..,.,..,., smart gile.,.,.,.klu korang tengok mesti korang nak bli punyelah,.,.,.,.,.

    klu korang tau kedai mane ade jual moto LAGENDA115ZR bg lah tau.,.,.,.,.,aku nak bli ni.,.,.,.,.,.

  10. kat welly sg buloh ada melambak….tp kalu nk sport edition kne tggu lg sebulan…ada member yamaha bg tau…

  11. bulan dpn bru ade sport edition ke.,.,.,.anakrossi moto lagenda sport edition bulan 7 btl ke bru keluar.,.,.,.,

    knp lah lambat sangat.,.,.

    x pelah aku tgu je lah.,.,. tanks anakrossi :D

  12. kemungkinan besar kalu production ok….diorg ada planning n stratergi diorg…tapi ttp akan keluar…tggu je la…kumpul duit dlu…hahaha

  13. duit dah ckp nak bli moto ni.,.,.,.

    tgu moto nak kuar je lg ni.,.,.

    aku harap cpt lah cikit moto tu kuar.,.,.,.,

  14. Motor Ultraman Taro or Nexus…ada lampu kat dada…ini kalau lampu tu bekelip-kelip…alamatnya kena balik
    angkasa le..

  15. agak-agak bila sampai terengganu ah?
    klu sampai saya beli dulu rasanya….

  16. x sabarnya nk tunggu moto ni smpai.

  17. em, menatang nie ok ke x ea?? nk mintk pndapt u’all skit r..

  18. kalu nk styling ok model ni tapi kalu nk laju amik 135lc la….

  19. INI BUKAN YAMAHA LAGENDA, INI YAHAMA ULTRAMAN…
    Ini motor budak-budak bawah umur 12 tahun…yang giler ultraman.
    Remaja & dewasa malu nak bawa utraman ni…
    Design terlalu ke arah kejepunan totok..tak ada gaya & kematangan…

    JINJANG GILA MOTOR NI…ORANG YANG JINJANG JE MINAT MOTOR NI.

  20. ok apa design moto ini, dkt malaysia je ada lampu jantung tu….
    version thai dan indon takde…. mcm dulu la org kata 125z bertanduk lembu, tapi pastu ramai pulak yg berkenan…..

    engine baru, kapasiti baru, design baru yg mecerminkan image YAMAHA R1.

  21. ak dh bli mtor lgenda 115zr nih..mmg puas hti r..
    mnyk pon jmat..

  22. org msia ni kalu design pelik skit mst nk complain tp lambat laun design tu gak yg jd ikutan…huhuhu

  23. Pada aku kalu ikut bajet dgn ciri2 yg diberi motor ni ok dan berbaloi… ultramen ke jepun totok ke x matang ke bwh 12 tahun ke ader aku kisah ??? xde barang atau jentera dlm dunia ni yg dibuat boleh puaskn hati pengguna 100%… apa2 pun Yamaha has proven their engine durability and capability… yg nk citer pasal engine tu pi jadi engineer yamaha la.. ahakzzzzz jgn mare. But the best is Malaysian sebab dia amik design ni, design tu kasi rojak pastu claim nmpak cantekk !!! yg tukang design pecah kepala nk cari ilham kena kutuk x pasal… ciannnn.

    ….. Jinjang pun jinjang laa

  24. Indon & Thailand dah lama pakai motor ni….sini baru keluar, patutla pun designer
    tambah yang bukan-bukan ,tak nak bagi sama dengan model yang dah lapuk kat Thailand & Indon.

  25. kat thai model ni xde sbb diorg xnk…indon, vietnam ngn msia jer ade model ni…mgkn singapore pn amik model ni dr msia…sbnarnye model ni ade 2 design, so msia dgn vietnam same design and indonesia design lain skit..sblm model ni dikeluarkan 3 negara akan bergabung ttg model ni…msg2 akan pilih model msg2…selepas tu production bergantung pd negara msg2….mst ada sbb nape indon kuar awl n msia kuar lambat…ade info2 dr yamaha yg bg tau..satu lg sume design dtg dr yamaha jepon selepas tu bru la design trsebut dihantar pd negara2 yg terlibat…just utk information shj….

  26. Saya baru sahaja membeli motosikal YAMAHA Lagenda 115ZR……….
    Baru sebulan saya menggunakannya…
    Warnanya biru memamg cantik, masuk dengan sport rim… Head dan Enjin pun besar….
    orang kata mesti boleh dapat 140km/j..huhuh best
    Covernya ada ciri2x aero dan boleh katakan orang pandang dua kali la….
    Tapi saya memang tidak berpuas hati…Motosikal dikatakan cantik dengan enjin besar
    tetapi hanya boleh mencecah 100km/j sahaja…
    Kalau pihak tuan hendak tahu motosikal Lagenda 110 standard itu pun boleh mencecah 120km/j……Inikan pula Lagenda 115ZR boleh 100km/j sahaja…. Lu bikin moto xda otak ker..
    CC besar tp boleh pegi 100km/j saja….berbanding CC kecil boleh laju dari CC besar..
    Bodoh punya orang….Benda ni bdak kolah tadika pun tahu laaaa………
    Otak tak ada ka….Belaja sampai tahap tertinggi….tetapi benda remeh mcm ni pun tidak boleh fikir ker….Otak letak kat pala lutut ker…Kalau aku tahu dari awal tidak laju… Aku tak BELI pun xpa la……krepeng06@yahoo.com.my

  27. kalu hebat sgt buat la motor sendiri…..sdgkn kete honda toyota pn ada msalah…..apara…otak letak kt lutut ke sblm komen

  28. moto ini di cipta untuk kegunaan harian, cc besar tak semestinya kuat minyak dan laju. cc besar untuk perjimatan minyak.
    isipadu engine membawa berat moto yg lebih ringan dan erodinamik. so dpt la penjimatan. tapi ia mmg kurang berkuasa berbanding lagenda 110.
    lagenda 110 menghasilkan 6.6kw pada 8000rpm. lagenda 115 6.0kw pada 7500rpm…. kurang rpm untuk penjimatan minyak… naik power ko kasi up la rpm dia…

  29. mgkn ini stratergi yamaha.sape yg nk performance utk long distance guna la 135lc.sape yg nk relaks santai bergaye beli lagenda 115z sbb tu mgkn mtr ni xlaju.setahu aku mtr ni jimat myk brbanding lagenda 110 mgkn sbb tu xlaju kot…kalu betul2 nk laju beli la R1.baru puas ati bule jd king kt highway…kalu setakat moto cub nk kecoh2 bukan bule laju pn kt highway….dok kt emergency lane jer…

  30. bersyukur la dengan apa yang ada weh…..
    orang miskin pakai basikal pon xcomplin
    basikal dia slow huk3…..!!!!!!!!

  31. Nak laju tukar cat…sure laju…

  32. Ini tahap pemikiran anak-anak melayu,masing-masing mempertahankan hujah masing-masing walaupun kadang2 mengeluarkan perkataan kesat.
    Di atas dasar hak kebebasan bersuara & pendapat masing2. Walaupun hakikat ia bukanlah keluaran anak tempatan khususnya anak Melayu.
    Kalau Jepun baca&faham sudah pasti dia senyum je..hahahha..& pasti dia cakap dulu datuk nenek dia jajah orang Melayu cara kekerasan/fizikal tapi sekarang tak perlu lagi, kerana minda anak2 melayu begutu senang& mudah di jajah. Jepun buat apa pun pasti ramai yang sokong & tak boleh nak komplain lansung pasti ada yang melenting & pertahankanya. seolah-olah apa yang orang asing buat semuanya perfect.
    Dulu talibarut jepun di bayar upah & sekarang tak perlu lagi….sukarela…
    Siapa yang bodoh Melayu dulu atau melayu sekarang?…Yang pasti yang banyak untung ialah Ah Seng kedai moto or Ramasamy workshop.

  33. wat ever korang nk ckp hape, bg haku LAGENDA 115Z ni mmg dah PERFECT…pada pemerhatian aku korg2 yg x puas hati komplen psl motor ni sbb korang jeles n dah terlanjur memiliki motor yang sangat buruk n busuk sebelum legenda 115Z ni kuar kott… yg aku pelik lagi hapesal nk menggelabah ngutuk sane ngutuk sini…steady ar loL, motor je pun…mggelabah sgt komplen mencaci pasal motor ni x menarik bagai tuh hapesal? bukan korang yg buat design ni pon! sekolah pon x tinggi nk komplen mcm2…cube la wat design sndiri, tengok? bjnggut la nk tggu korang release design yg btol2 memuaskn hati sume org…LoL…pikir la siket manusia wooi

  34. Jimat minyak lu kata…..80km dah RM6 mmg jimat…….
    Lom cuba lom tau….Beli dulu pakai sendiri….Nak tgok komen aper plak….haahhaaa….
    Dah pakai mesti komen punya…..ada motor bleh cakap la…

  35. oi anakrossi….klo xda moto xpayah cakap laa…..
    aku banding 110 n 115 bkan 135…….
    baca bagi paham sikit…..

  36. ellow anakrossi …….lu mau tau ka…. 135LC sekarang ni boleh cecah 120km/j saja…
    kalo first model dulu aku mmg gempak la….aper yg dey all buat pun xtau…
    Untuk Lagenda115zr plak dengan slogan:
    GAYA MAKSIMA – ok la kan…sempoi
    LAGAK MAKSIMA – boleh berlagak jer…
    KUASA MAKSIMA – maksima aper sangat klo stakat 100km/j tu drp 160km/j…jgn kata kuasa maksima la…xsampai tahap maksima lagi…
    IMPAK MAKSIMA – memang gempak la..tgok jer gempak….tp ermmmmmmm….

  37. betul tu awanfiras…kite kecoh2 bkn dpt duit pn..yamaha yg untung bkn nye kite…elloooo bdk kedah…xkn aku nk cite pakai mtr aper…hampir semua model motor moped yg ade skg kt msia ni aku da test…big bike pn aku ade la…ko igt wat mtr senang….setiap mtr ade kelebihan & kekurangan…kalu aku masuk gmbr mtr aku dalam internet nnt sume org kenal….mls nk kecoh2….motor kecik pn nk kecoh apara…lu tau ker beza 1st model lc dgn skg??aku tau sedalam2 nye tp aku mls nk cite…nnt aku jd pakar rujuk plak…

  38. psl apa moto lgenda 115zr aku blh smpai 130kmj.maybe ada org reti bw mtor je kut.tp x reti joki.klu yg dpt 100kmj 2,bgus la.blaja2 bw mtor slow.lg pun jalan kat malaysia ni,bkan blh bw laju2.

  39. eee motor ni laju ke x?
    aku nk beli pun jd serba salah ni
    target nk beli motor kapcai je, yg boleh maintain stable 120kmh – 130kmh ok la tu
    ingat nk beli 115zr ni, tp goyang dah
    ada kata still gegar lah, x laju lah
    camna ni

  40. -aku sebenarnyer x sabar2 nak kutuk member aku. coz die nak beli moto ultraman nie.. hehehe…

  41. bdk taiping camne mtr ko bule dpt 130km/h..citer la skit..teringin gak aku nk beli mtr ni…kalu bule email la kt aku cmne nk bg mtr ultrammen ni laju..nizzan ko ni xuptodate la…org yg uptodate jer bule terima motor ni..ko ketinggalan la…otai2 pn ramai suke motor ni…diorg kata mtr2 lain sume old fashion ma….hahaha…tgk la lampu signal mcm BMW ooo…aku nk beli BMW pn xmampu dpt ultramen ni pn kire ok da…

  42. haha.aku set dgan lagenda 110.mtor stendet kilang.main sekilo.br kuar kdai mlas nak modi bnyk2.syg beb

  43. ko da modi ke moto?ko buat camne?ko set ngn lagenda 110 sape menang?

  44. x modi apa.stendet.aku duk dpan.lagenda mmbe aku 2,x jauh pun kn tnggal.sbb x reti main gear.meter dia 130kmj,aku pnya mter 120kmj.

  45. Apa ceeerrrr?lagenda baru nie ok tak?

  46. aku br je dpt motor lagenda 115z ni jmaat lps.mto ni mmg best.jimt myk n laju.stakat ni paling laju aku bw 80km/j jer.tp ingt nk bw lebih lju cz nk test mto ni..aku amik kaler putih+klabu. pe2 pn motor ni mmg best. ulraman pn ultramen rr.. jnji puas ht;)

  47. bdk lagenda, karang ko da test meter bgtahu r top speed berapa?
    lps tu bglah review sikit

  48. yep… same la kite bdk lagenda..aku baru agkat moto ni jumaat lepas, masuk arini baru 4 hari…waktu aku komen aritu waktu aku belom dpt lg moto ni, tu yg aku diam mls nk komen lebih2..skang nih dh ade dpn mate aku, terus trg aku ckp aku tak pnh ragu2 beli moto nih..aku tak boleh nafikan ke’sempoi’an bile aku nek moto ni, sgt selesa n sgt puas hati…ramai gak mmber2 aku yg kate terliur tgk design lagenda nih..sgt bergaya..

    tapi tu tak penting pun…pe yang aku nak ckp pasal moto ni hanyalah ia memberi aku KESELESAAN DAN KETENANGAN bila menunggang, bunyi enjin yang sangat tenang n agak ringan n selesa..juga insyaallah ia akan menjamin keselamatan si penunggannya jika menggunakan ia ke arah yang betul..tu maklumat ORIGINAL eh sbb aku dah laluinya…

    pasal nk bwk laju2, canggih2 bagaii aku tak reti nk ckp, bukan bidang aku…SANGAT BUANG MASA..bwk laju2 pun las2 ke LONGKANG jugaknya jatuh. kalau tak patah kaki tangan, MATI sia sia hidup tak cukup amalan masuk neraka terima seksaan..buang mase je mati sebab menunggang motosikal btul tak, kalau sbb lain takpe..tp kalau takdir tuhan nk buat camane, tapi bukan ke nasib seseorang tu takkan berubah kalau dia tak usaha mengubahnya sendiri…so takde alasan..

    aku nih bkn la jenis manusia tegar tak sedar diri mcm sesetengah PENGKRITIK TAK BERAKAL kat ats nih, sbb aku sedar manusia kat dunia ni mati nanti bukannya menunggang moto masuk ke kubur..so tak payah nak beria2 berhujah mcm2 tak laju la tak canggih la bagaiii..macam org tak berakal je aku tengok..

    sepatutnya yang utama memiliki moto ni bukanlah nak bermegah-megah kat ats jalan raya bwk laju2 bagaiii.. sebaliknya tujuan untuk memudahkan pergerakan dan urusan sehari hari je pun..takde tujuan lain dah…so bila matlamat tu tercapai, kehidupan rasa selesa dan hilang sedikit beban, just BERSYUKUR dgn itu sudahh…bukan dgn mengkririk ciptaan org lain, AWAK TU PANDAI SGT KEH? huh po dahh

    kalau nak ckp psl canggih2 nih wrong address la…bukan kat sini, pegi nun bcakap brhujah puas2 pasal benda alah tu dgn member2 sekepala korang..tajuk assighment korang tuh salah k, bukan kat sini…
    sekian…..

  49. stuju ngn awan firas…hahah..

  50. awan firas betul..

    btway from d other side, u all kene tgok sndiri depan mata d new one of dis lagenda..tgk dlm pic tak cukop, dulu mase mule2 aku tgk lam gmbar pn rase mcm tak tertarik psl design lagenda baru ni tp aku tak cpt melatah..ln d last week sorg mmber ak angkat moto ni..1st time tu lah aku tgk dpn2 mate..perghhh very de interesting..baru la sedar design die nih nmpk sempoi bergaya..

    pe yg org ckp psl design die ni nmpk cam atromen la pela tu sume tak betol..lam ati aku jeles beb, jaoh b’beza ngan lagenda 110 aku…xde org pndg pn moto aku bile p jln ngan die sbb design lagenda lame tu xde ape yg bole dbggakan, sgt la stereotaip (tp aku syg la lg).. n lg 1 antra yg memikat hati aku psl moto ni adlh kunci die mcm kunci kereta, seriously n ade sikit perubahan dbuat utk tgktkn ciri2 kslamatan (lubg kunci boleh diblock/ditutup utk mghlg org lain drp merembat) kat gambar ats pun ade tunjuk

    kdg2 aku berangan jgk nk dpt moto ni, until now asik terbyg2 je..memberku tersyg, sudikah kau jual moto itu kepadaku, hihihi (berharap)… nk beli ori x de pulus lor…

  51. aku da beli moto ni..anak aku 4 tahun cakap motor ni cantik hahahaha

  52. blasah aje la…kalo ader duit…nak laju letak dalam kapal terbang…sama laju ngan Air Asia beb…hahahahaa

  53. aper2..pun…dengan adernya moto bole la kita rajin2 pakat gi sembahyang terawih nanti…heheehee

  54. nak pegi solat terawih pn kne jage2..moto lawa2 ni jd sasaran penpocet besau…nnt xsempat pakai raye plak…xkhusuk solat plak…hehehe…ape pn have a nice day with new lagenda

  55. ramai jgak mnsia yg bodoh kt dunia ni….snang citer cni laa, korang nk laju, bli laa superbike bodoh…klo xde duit nk bli sperbike, naik basikal tua, kayuh kuat2 laju laa….otak letak tapat kaki ker???klo nk moto lawa2, korang temph jer ng yamaha….wt design korang sdiri, 2 pn klo ko 2 popular laa, xpn mak bapak ko cop duit, bodoh….korang mnat korang bli, xmnat xpyah bli…orang yg mnat bli moto ni bkan guna duit orang yg xmnat dan bodoh 2….aku xsokong mane2, sbab aku sdiri naik kawasaki ninja….kpada orang2 yg bodoh 2, renung laa skit bodoh korang 2….bodoh….!!!

  56. ak dh bwk moto ni kt mrr2.. bersusah payah ak pulas throtlle, smpi nk tercabut.. last2 awek sblh rilek je potong ngn nouvo.. malu beb, muke ensem tp moto slow.. mcm mne ak nk bg laju moto ni? spocket saiz bpe yg sesuai?

  57. kesian kat johny…sabar beb…moto baru kena “running in” dulu 80 km/j…lama2 nanti laju la…nak laju g hantar worshop bikin kasi laju…minyak pun laju…huhhuu2

  58. salam semua…. ahaks, apelah komen korang…..ku rasa nak rembat moto ni lam 2-3 bln lagi. ade masa nak kumpul duit. bdk kedah, moto hang x laju ? jgn bersedih… aku ada dengar citer pasal polisi goverment -> locked cdi. lebih kurang cam catuan power. ko try tuka cdi.

    minat no. 1, kelajuan blkng citer…..

  59. Bdak Kedah, Hang kata 115 zr hang tu baru beli sebulan tapi lajunya hanya 100 km/jam aje. Ape kena hang ni motor tu masih dalam pantang lagi
    robak habislah tak boleh tunggu 100 hari ke ? Orang putih kata running in sabarlah mana ada motor baru terus pecut habis, hancurlah motor tu.
    motor mana-mama pun. Motor model ni baru lagi. Bagi yang asyik dok kutuk tak tentu pasai tu mungkin kerana tak puas hati air lior meleleh.

  60. aku baru moto 115z nie..br dkt 2 bln,speed max dkt 120 beb..msti kna runing in dlu moto..klu x kompom hancur moto hang.mmg stlye power la nie moto..huh~~

  61. sm la dgn aku hapeace,aku pn da gune mto ni hmpir 2bln.top speed max 120 gk..xpela,y pnting mto ni slesa bile dbawa..aku amik kaler klabu+putih..pastu aku tukar rim design lc wrna hitam..ble da tukaq mmg cun n nmpk garang je mto aku.heheheh..smpi awek tgk pn da tpikat dgn aku.eh xla,dgn mto aku daa… anyway,mmg best mto ni.sesape yg nk bli ble mto ni blilah sblm korg kempunan,huhuuu

  62. kadang2..susah pilihla…aku target pun ambil nak ambil moto 115 z ni…lebih baik cari moto yamaha srx ke..yamaha lagenda model2 2004 masa tu ekonomi dunia masih ok..skrg ni dah merosot memang bukan stakat barg2 makanan ke ape yg naik tapi dalm pembuatan engin moto memang dah di kurangkan power and quality dia..sebab dorg nak jimat..

  63. budak kedah……………….lu jangan kutup motor lagenda 115zr aku.mari ah test lumba ngang aku…………!! motor aku boleh kejar 125zr ……. motor lu boleh gi 120kh/j je. lu tak pandai gunalahhhh……

  64. saya sokong bdk kedah dan jonny, kalu lagenda 115 nie fungsi utk jimat myk sja lebih baik pakai honda ex5 ,harga 2nd pun ok motor baru murah 1 ribu lebih, padahal kita bleh control cara kita punya top speed sekadal utk hal jimat myk , kita boleh bawa speed 80km/j utk purpose jimat myk tapi top speed mesti ada sana kan? kadang kita perlu top speed utk potong, kecewa aku setiap kali dipotong ex5, moto saya bleh naik 98km/j sja(ini masalah cipta yamaha, rasa macam handphone RM1000 tak boleh ambil foto…..:xo). dah jual nie(beli bulan jun jual bulan sept) rugi RM1500. motor ni tak ada pickup tak ada top speed. org yang cakap bdk kedah tu tak paham paham, tahu nanti kat jalan besar dipotong cub yg cc kecil. fcuk.

  65. aku skg pakai lagenda 110z..mula running in memgla 95km/j je tugulah moto milage >5000km,bole cecah 110km/j..pas tu try la upgrade nisbah kelajuan gear plak..sproket standard 36 aku masuk 33..skg dah cecah 125km/j,tork spedd bole than takt lc setara..model 115z ni sproket 4o..kowang cubala tkar kecik cikit ,moto ni sng bwk stabil bila time cilok2..tu je yg baguih..

  66. best la dengar korng cta pasl motor lagenda 115z..
    lagenda best siottt….
    klu bgi awek n lagenda 115z nie..
    aku pilih moto lgenda 115z nie lgi…
    hahahaha

  67. apa pendapat korang klu moto nie pasang klac??skrg nie da 130km da topsped sya.

  68. stkat ni mto lagenda 115zR aq bru mileage 1500..
    mmg top speed dia takat ni 100km/h la..
    mgkn mcm hilz78 ckp kot kne tggu lme sket.. tpi bwak mto ni mmg layan cilok.. & mata org lain asek memandang je mto ni hehe..
    membuatkan pembawanye berbangga… hehe

  69. “sokong budak kedah,bdk kedah dan jonny” ape main reason ko beli motor nie?ko nk jimat minyak ker?ko suka dsign dia ke?sebab rega dia ker?sebab laju ker? blh ko habaq mai tak ape tujuan n yg ko nk?ade ke benda yg sempurna kat dunia nie….

    kalau main reason ko nk LAJU apesal ko beli motor nie elok ko beli 135 LC ker…..kalau x laju lagi elok ko beli SUZUKI BELANG ke sure n sah2 laju….tp mb aku tau napa ko x beli BELANG tu…satu rega dia mahal betul tak….dua dsign dia x brapa lawa kan….tiga spare part mahal kan….so sebab tu ko beli lagenda agaknye so bila dh dsite nk beli lagenda nie so ko kene le terima apa yg ade kat motor tu…agak2 ko still nk laju gak aku cadangkan ko trend in jela motor tu ko ambik le motor lain senang hati ko kan…

  70. ada tanya moto yamaha lagenda 115 z ni kat mana2 kdai pomen,dorg cakap ok ma..ada oil filter..so bolehla x jga slalu overhawl engine.memg sesuai padan dgn harga dri moto lain

  71. apa barang SOHC…

  72. syukur lah kalau ada motor ni, jgn komen jer lebeh tp jgnkan motor..basikal pun xder..

  73. lol…ape la korang ni….ada sebab le motor ni x laju…boleh mengurnkan kemalangn…nak laju sangat..beli motor herly…puas hati…bego betul…

  74. aku baru angkat 115z ni color grey next week..tp plan nk tukar sport rim bg nk sporty + stylo. tp problem nya aku x tahu rim sport yg mna nk tukar so that sesuai & masuk dgn model 115z grey aku ni. (rim yg brpe batang and color dia).
    plan nk angkat mcm lc pye rim color hitam..okay x? ke nk color putih sbb body dia pn putih??? haish

  75. fuhh…korg ni mmg x pndai gne motor…aku “running in” 3 bulan…meter 10000….
    skrg da topspeed 15okmj..pergghhhhh…..sdp gler bwk..
    cme prlu maintain myk htm ngan tkr sprocket kcik….
    huhuhuhu

  76. kecikkan sproket leh wat motor laju ke eah? sorry la noob agy dalam bidang pemotoran neh

  77. aku dh bli motor ni,,,aku dh bwt kajian ngn member aku,,,member aku pakai LC ,,,aku bwk tepat2 100km/j aku tnye member aku yag bwk LC meter die 120km/j…maksudnye meter lagenda ni berat,,tapi laju…

  78. Jejaka Jambu:aha meter motor nie memang berat sikit…LC lak memang ringan sesangat….tu ade la new undang2 malaysia x blh show lebih2…so model nie adalah starting tuk new undang2 tu….

  79. minang yamaha camne ko leh tau ttg law kt msia ni…citer la skit…aku xpandai sgt bab mtr n law ni…

  80. jawe banja bugis kelate : x payah belakon yer aku kenal ko sapa haaaaahaaa

  81. ok la mtor ni tuk gune hari2.. nak laju2 pkai superbike la.
    wlaubagaimana pun aku tetap mengkaji camne nak tune in motor ni jd laju skit sbb aku bese bawak long distance.
    jadi sape2 ade ilmu tu, kongsi2 la

  82. snang je..beli R1ko tepet sticker 115L…mniarap..laju ah diaaa

  83. KALIAN BUDAK MALAYSIEE BANYAK CAKAP LAH!!!!

  84. YO kalu nak laju tukar cdi ngan spoket, aku punya 115 zr dapat pecut 140 kmj laju ape.

  85. mmg la lmbt naik,spoket stock 14/40 daa..yg nie utk top speed tp lmbt ckit naik..adjust2 la ckit..taruk 15/37 ke kasi balance..its not the ride its the rider bak kata omputih

  86. btol tu =D

  87. Aku dulu beli motor nie pasal lagenda 110 punya kemantapan… Ingat cc dah up 5 lagi mantap la… Bila bwk highway aku rasa nak nangis… 100 km/j. Pastu bergegar gila….

    Jadi aku bertekad nak up grade sket motor nie… Korang tau x pasal ape lambat motor nie? Setelah dioperated. Piston dia comel jerk… Siap leh masukkan dalam piston lagenda 110. Bayangkan la comel nyer… Aku pun x paham macamane diorg kira cc. Setahu aku ikut saiz piston.

    Pastu bukak lak dia nyer CDI… comel jugak… Adui. Pomen aku cek dia punyer valve… Alahai… comel sungguh. Sedih sangat2…

    Pastu kiterang modified la lagenda 115 nie…. Besarkan blok sket,,,, Tukar valve. Pakai lagenda 110 punyer. Tahan sket. Pastu tukar CDI dia. Tukar cam dia lagi…

    Baru la sedap sket… Aku pun x tau la nape diorg cipta motor nie… Mungkin polisi kerajaan malaysia kot…

  88. oit budak kedah….ko xyah nk ckp byk r…aku dah pakai motor ni….mmg laju…lagenda110 standard mmg xleh kejar….jgn ckp y standard….y dah upgrade ckit2 pn baru stakta blh cucuk angin j….meter die mmg susah nk naek 130km/h sbb 120km/h die same mcm 130-140km/h lagenda110…meter diorg xsame…meter lagenda115 berat ckit….y time 100 k bwh mmg same..lps tu berat r meter die mcm 125z…

  89. salam…..
    aku tgh di lema ni nk ambik motor…ingat nk ambik lagenda115zr lah nmpak ok jer…tp setengah kata baik ambik modenas GT128 minyak jimat ngan laju… aku tgk mcm byk komplen jer pasal lagenda 115 ni… ok x sebenarnya lagenda 115…sbb semua motor aku yamaha aku guna sblm ni

  90. salam.. bnyk info yang zairie dapat dari perbincangan korang.. sebab zairie pun plan nak beli lagenda 115z nie.. tp 115zr pun ok gak.. apa kata korang lak…? =)

  91. kalu nk senang zairie pakai jer zr sbb siap terus sport rim x payah pening nk pikir nk letak sport rim…..cuma aku skg risau pasal diorang ckp motor ni bergetarlah…minyak makan byk lah……enjin cepat panas lah… x tau mana yg betul

  92. yo pakai spoket 14/37 bawak ful tortle gerenti tak begetar punye,bagi aku minyak jimat dari 110,yang bestnye meter dia berat,kalau bli motor ni tak rugi,…=D

  93. mmg spoket 14/37 ada peubhan bro. . .

  94. lagenzz: 14/37 ada perubahan..berapa meter dapat…

  95. 14/37 top speed motor aku dapat 145 kmh lebih,motor orang lain aku taktau,

  96. ex19 ogeyy,14/37 dapat 145,,so lu pakai model apa ?zr or Z,….cdi tukar x? tq bro

  97. pick up lembik x, spoket 14/37?

  98. Kpd rider anti 115z…moto aku 115z lari 120km/h dh…awal2 mmg 100…..msih standart gaban…..nk kutuk biar berpada……moto org len pn da lari 130-140 dh…stndart……nk taw…..buka FB search Yamaha Lagenda 115z/zr…115z smkin ke depan dh skrg….tgk la sndri..area penang pn dh ramai…area kedah pn sama……..

  99. 115zr…….. aku beli dari sblum raye 2010… 1st aku rasa bengang, sbb top stakat 100kmh then mengerang…….
    tapi aku berkenan sgt kat handling dia yg mmg sedap kalau nk dibandingkan gn LC n motor laen….
    siriesly aku cakap, aku da smpai kene tuka futrest skrg sbb da abes kene sagat futrest aku masa conering….
    then, pasal 100kmh tue….. kalau tk reti nk manfaat hi compression, mmg la tkkan dapat top yg cun…….
    aku guna 115zr aku kt hiway, stended gaban…. cucuk blkg member aku yg motor modi…..
    140kmh jea….. rasa mcm boley pegi lagi, cuma cut off ade……
    jgn salahkan motor atau pengeluar tu, salahkan diri sendiri sebab baru menatih belajar pasal riding…..
    [ nk laju sgt amek R1 jea la bro..... ]

    [ + kalau ade yg pertikai apasal legend 110 leh cecah 120kmh n kenapa legend 115 leh cecah 100kmh jea..... ni jawapan dia.... sbnarnya... meter 115z/zr berat nk bnding gn meter legend 110..... aku da test.....100~110 kmh meter 115z/zr = 110~120kmh meter legend 110 ]
    masing2 punya pendapat, tp sofar,,, aku puas ati gn perfomance moto aku, pin conering pun aku dapat layan dgn rilek pd speed average 80~100kmh….. so far so good, nk sebis 10 000km skrg nie :)

  100. jebat;aku pakai zr,tukar spoket lowerd fork tu ja,janji pandai joki.

  101. BDAK KEDAH lu dh setting?? lu dh try ker??
    ni bapak nk ckp
    aku dh setting spoket jer stakat LC leh duk blkng lg laa… bab meter tu jgn slh paham kalu xRETI.. lu try sukat ngn meter kete laaa same jer kalu LC n lain2 moto meter seme tipu jd lu je perasan lu laju.. kalu ngn LC 130km/j LC same dgn 95km/j LAGENDA 115ZR ade paham……….

    Roslan lu mulut cabul n suke tiru dr skolah tadika ker?? otak duk nk tiru jer… biar lh lain dr negara lain..
    aku bgge laaa dh pakai 115zr syok ramai awek mnt

  102. 115z/zr leh sumbat cdi ape ha???
    pastu cam ape yg leh masuk?
    + pasal block, blok nouvo same tk gn blok 115zr? ape blok yg leh masuk?
    [ da jmpa blok resing, tapi besar gedabak.... 58mm & 61mm.... aku long disten, jhr-kdh... agak seram nk guna sleeve nipis.... ]

  103. ex19 tq broo,,,
    amerull disarankan jgn usik banyak2 arrr, ko long distancee….baekkk ko set ja spokettt……..kang ada luruh enjin ko kt highway….time 2 baru padan muka kauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu…..

  104. amerulzr lu siotttt jaa punya komen ganasss sampai suruh org beli r1…..yg lu nk ubah cdi apa ceterrrrr brooooooooo.lu jgn cakap xsupa bikin brooo,mojoriti semua pakai cup ja brooo..so,..sila beri komen yg patut2 ja brooo,..banyaaakkkkk laaa lu punya R1…podaahhhhhhh

  105. jebat – set spoket dah…….. hehe, ubah cdi…. tk semestinyer aku nk buh cdi resing….. katakanlah kalau nouvo pnye cdi leh masuk…….kn leh cari nouvo 1st edition pnye cdi [ tp mahal ], tk de cut off….. tk semestinya kata nk modi cdi, nk tuka cdi resing….. just utk sedap ride, + aku ade bace komen bro kt atas [ aku lupa nama beliau ], beliau kata…. cdi 115 neh comel jea……..so tk salah kan tuka cdi besa yg tk la smpai resing pnye cdi….kn3

    pasal komen R1 tue, ehehehe……
    majoriti mmg la pakai moped, tapi aku bg ayat cmtu sbb nk sindir sebahagian org yg sgt2 tk puas ati gn motor yg keje bawak diorg ari2 tue…
    hargailah motor korang….. kesian kt dia…..ari2 bawak korang, tp korang keje nk mara dia jea……

    keyh, peace :)

  106. salam sume…time kasih krn mggunakan yamaha…sy cume nk bg info….start dr yamaha 115z dan seterusnye ketepatan meter motor akan menjadi hampir tepat dalam 10%…ini kerana arahan dr undang2 malaysia…sbb tu lagenda 110 meter lbh ringan dr 115….lg satu stability utk lagenda 115 ni mmg da dipertgkt kn utk stability yg bagus kalu compare dgn honda or suzuki…

  107. ya btul tu minang,…..kenapa nic ko ada no yamaha……

  108. sama;ah kita majukan sukan untuk negaraa……kikikikikikikikikiiii…………gooooooooooooo yamahaaaaaaaaaaa

  109. nk tergelak ak bc komen2 korang…ak baru beli lagenda 115z ni 2 ari lepas. Dah test speed dia dgn mmbr ak dgn lagenda 110z… tercicir dia…tp yg pelik…meter 115z ni show 120km/j (belum habis pulas minyak)…tp mmbr ak ni meter dia tunjuk 130km/j….so renung2kan…

  110. baru 2 ari lu dh lenjan 115z lu…….hebat222222222

  111. minang no yamaha tu minang punye yamaha…no dlm bahasa jepun=punye….nnt kan la model baru yamaha bln 3~5 nih

  112. loh bahase jepun,smart memang best lah ko baru 2 hari dah lenjan aku tak berani

  113. kepada smart one depa lagk nk gelak kt ko……br dapat moto 2 hari dh lenjan bagai ributt taufan….kikikikikikikikikikiiii….

  114. Aku dah gune 115zr ni dkt 3 bulan…. best wooo…. mmg betul jimat minyak, handling time conner pun best, meter berat tp jgn percaya meter sgt… 100 km/j sbenarnya 115 km/j kot…. pastu korunk hati2lah dgn meter minyak gak…. kalau dah kat E tu… cepat2 r gi isi minyak… huhuhu3~ sbb aku dah menyorong motor sbb salah bajet minyak dia.. huhu3… Tapi overall aku sgt2 bpuas hati dgn motor ni.. Cadang bulan depan nak modi skit r…

  115. Aku dah gune 115zr ni dkt 3 bulan…. best wooo…. mmg betul jimat minyak, handling time conner pun best, meter berat tp jgn percaya meter sgt… 100 km/j sbenarnya 115 km/j kot…. pastu korunk hati2lah dgn meter minyak gak…. kalau dah kat E tu… cepat2 r gi isi minyak… huhuhu3~ sbb aku dah menyorong motor sbb salah bajet minyak dia.. huhu3… Tapi overall aku sgt2 bpuas hati dgn motor ni.. Cadang bulan depan nak modi skit r… =P

  116. ala…bukan saje2 nk lenjan motor tu…bwk balik kg la…mula2 mmg pelik sebab slow…tp lme2 xperasan dia laju sendiri…..mungkin enjin dia baru nk schronize…kalau bwk 80kmj..ble nk sampai umah ye….tp handling dia mmg best tuk long distance.

  117. hahaha.aku pun ada beli lagenda 115z warna hitam.motor aku cecah 120 km/j ok aje tak gegar pun tapi ada mengerang sikit lah.hahah. standart motor aku tapi aku pakai minyak enjin yang mahal dalam rm 40 punya baru namapak kekuatan dia ni. setakat kalau lagenda 110z tinggal jauh lagneda 110z tu.

  118. rasa model 115zr yg ada stater x leh rembat lajju kot….berbanding model 115z…maybe ada beratnya…bila adanyaa starter…maybe yes…may no???

  119. teori tu ada silap tu jebat…ak nye ada stater…mls nk gne kaki…ok je…motor baru mmg la xleh laju…n kalau leh jgn bwk laju…speed yg ideal 70-80 je…dah smpai 1000km or 1st service baru la leh laju…tp…nk laju2 wat pe…kalau kat kl ni bkn leh bwk laju pun…hu3

  120. 115z atau zr pakai starter atau tak sumer same ja,kecuali ada orang bawak masuk vega force kat malaysia he he he

  121. betui2..nk laju g beli ducati la….125z…rxz ke…lc 135 ke…gerenti xleh kejar nye….

  122. 115 nii,boring pown….xdapat 130…..kelajuan amatlah menyedihkannnnnnnnnnnnnnn…..hahahahahha

  123. sila bg cadangan yg patut di ubahhh….apa kata surveyyy? untuk ada kelajuan yg baekkk…paling tidak pun dlm 130…..kalau tukar spoket14/37 (rm60) pon…….starting pulak lembikkkkkk…..tukaq blok(rm500)…takut jahanammm moto….so…..berikanlahh pandangannn supaya beta x p kedai traed-in kan 115zr akuuu…..cbr250 pun dh kuarrr…..pas ni lc135 5speed nk kuarrr….so plz…kawan2ku berikan cadangan….supaya 115zr aku menjadi bertahta di hati beta……

  124. aku dah try motor lagenda adik aku,,, aku ingat boleh laju 120km/j nak capai 100km/j pun payah ,,, janganlah beli lagenda ni.. tak laju langsung ,, suzuki smash aku lagi pick up dan laju.. kalu nak laju baik ambik lc135,, baru puas hati… beza RM1000 je.

  125. BETOI22222222

  126. bli lc pun x gna..klau da x pndai mnclah motor rosi pun x lh p..pndai bwa moto cukup..

  127. apabila membuat analisa, untuk makluman semua…kelajuan moto cup (135lc, 115z/zr, wave110, shogun, belang.ultimo-honda,ex5…krisss dan DLL)niii…..diantara kelajuannya 100-130km/j sahaja (mengikut ukuran sebenar)…..so……ini lah harus anda terima…….yg dnamakan mota cup….i kerana ia sememangnyaa begitu….set spoket or ekzos…maybe meter bleh naik cepat sket n laju sedikit…..so, jgn la frust kenkawan…ini adalah polisi pihak pengeluar dan kerajaan….dan terimalah kelajuan moto cup kita dengan seadanyaaa….janji selamat sampai ke destinasi….syukurrrrrr…jgn lah anggap cup kita 2 sebagai super bike….ini lah realiti dan fenomena moto cup….tq.

  128. tau takpa,tapi ak kaki cilok tak kisah pasal speed motor ni memang best main cilok lagipun motor aku boleh laju sampai 140 kira hampir setanding ngan lc,sesiapa yang kata motor ni tak laju memang silap.

  129. Pada mulanya motor nie x laju dan gegar kerana spocket besar belakang. 15/40

    Pastu pomen aku suh tukar 16/35. Aku dapat 120km/j. Paling top. Motor standart jerk. Tapi dah x gegar.

    Aku tukar cam dan CDI. Spocket 16/35. Motor aku pergi 140km/j top. Pastu drop 130km/j

    Aku cuba tukar piston 58. spocket 15/35. Motor aku mengerang kuat. X leh tarik panjang. Top pun 130 km/j

    Tukat balik spocket 16/35. Top aku leh g 140 k/j. Tapi x drop.

    Then aku tukar kaburator Yamaha rx100 , Spocket 16/35. Motop aku leh g 150km/j. Aku rasa leh pergi lagi. Tak test abis lagi.

    Tapi korang pakai 14/37 boleh pergi laju mana?

    Ce citer, Ce citer.

    Laju-laju nie bukan tiap masa pakai bro sume. Cuma bila rasa nak laju jerk..

    So ada sape-sape yang dah modified lagi?Share la pape. Pasal x ramai yang berani modied motor nie. Blok racing pun x ada yang bagus lagi

  130. ex19 diminta minta terangkan bagaimana moto hg dapat lari 140…..hg buat pa???? nk dgr gakkk….tq

  131. tq dr-w

  132. carb TS,ngan 14/37 tu ja tapi minyak rabak.

  133. motor ni best….aku dh gune 3 bln lbh..g keje tiap2 hari..g kls tiap2 hari..minyak mmg jimat..top speed 130km..ni standard punya x ubh ape2..tp bg aku..x yh la nk laju2..just bg stylo je dh ckup..

  134. aku sokong =D

  135. good jobs

  136. nk tye pndapat korg..aku ingt nk tmbh lju sikit lg..tp aku long ride..nk kene buat ape ek?bg pndgan sikit..motor aku standrd x tkr ape2 g..

  137. i think moto nih mmg best..i bru je pakai 1 bln…laju mmg leh tahan ah…rase mcm nk terbang jew..moto nih mmg stylo.if warna merah mmg menarik..xkn xde club bdk2 lagend…hemm

  138. pape pon nih email sy: efastylo@yahoo.com –facebook taw

  139. AKU BARU BLI MOTO NI DALM 2 HARI… BARU BW 60KM..HARI TU AKU ISI RM6…TAPI NI DAH GERAK 6OKM TAPI TMPT MYAK STILL TUNJUK FULL… METER DIA OK KE X ATAU JIMAT MACAM TU SEKALI..KALU CMPARE LAJU… PICKUP BOLEHLA, TOP SPEED AGAK SLOW..NI AKU COMPARE DENGAN MOTO YAMAHA SS2 AKU YANG AKU TRADE IN DENGAN HARGA RM2200 (ADA HARGA LAGI TU WALAUPUN DAH 14 TAHUN) TAPI SS2 AKU RASA METER DIA PUN BERAT JUGA… TAPI OLEH KERNA EFICIENCY YANG RENDAH DAN MEMBAHAYAKAN NYAWA SEBAB BAWA LAJU2,MAKA AKU BERALIH KE 115ZR.. DESIGN LAWA SAPA CAKAP MACAM ULTRMAN..NAMPAK SPORTY TU.. BAWA PUN SELESA, TAPI MALU LA JUGA KENA POTONG NGAN EX5.. MEMNG BAWA 60KM JE PUN SEBAB NAK JAGA ENJIN.. TGOK LA KALU DAH HABIS TEMPOH PANTANG NAK TRY TOP SPEED DIA..

  140. xpe..xpyh laju2…nk laju naik kete je…motor ni alternatif nk mengharungi kesesakan jalan raya kat KL je..bukan nk merempit pun..
    kalau motor mahal…org xheran if xlaju..nilai tu penting…

  141. memang hampeh ini motor…. Nak pi 100 pun semput giler… EX5 blh potong steady jee. Nyesal beli

  142. urm…nak tau best ke x lagenda 115z ney bace dari atas anda semua akan tau laa baik buruknya…

  143. aku da pki mmg x laju kompom ke tukar cdi n koil bole laju???

  144. lagenda 115zr ni laju… tp tol ke kalu 2ka blok bole rosak enjin?

  145. sya ada lagenda 115z..saya da guna 1tahun 1bulan da…moto saya bole sampai 120++ standrd,tapi memang race punya la hehe……….. tapi da kacau kat kaburator ajes angin sekit2..mula2 saya beli lagenda ni tak kuat 100 pun susah….tapi bila da lama pakai moto ni ada mula rasah ada perubahan.

  146. best tgk korg sembang psl2 moto nh..anyway, aku baru nk bli moto sbb da dpt keja…dlu pkai wave 100 je, tp eksiden dah sbb bwk 120 je(xde la laju sgt pn kn), tp handle plak jd goyang2(xreti bwk moto sgt pn…haha), then xdpt kawal..last2 superman atas tar jalan dibulan puasa tahun lepas.. dua hari b4 raya, hari raya lepak rumah pkai singlet ngan boxer, paha ngan lengan calar habes(amat memalukan)..haha…
    So, nk tnya korg suma..ok x Lagenda 115z nh? Skang nh aku xminat da laju2 sgt, amat sayangkn nyawa dah..dpt 100-110 on ok da..nk pkai g keja je..pas2 bg la nmpk smart sket kn..2je…dok baca2 komen2 kt atas nh..nmpk gaya cm ok la..bli ntok keperluan, bukan kelajuan..
    Lg 1, sapa2 leh rekomen kedai2 area Damansara nh bgtw la ek..Tq..peace, no racing anymore…

  147. motor ni kalau standard mmg xlaju ler…maksimum around 105km je p mcm leh g lagi sbb spoket dia 40..dr segi stability..mmg stabil la sbb berat…minyak mmg save la tp jgn pulas habis la..ak duk kepong…kje sungai besi..full tank tahan 5 trip la atau 2 hari setengah..harga lak masa beli rm5800 utang..baru bli 6 bulan lepas..sekarang market xtau la..tp kalau nk tgk yg laju..ambik lc la..bergaya gak..he3

  148. skang agak2 tinggal brapa harga dia ek?
    ingt lps raya nk bli la..bli b4 raya, japg blk nk blk kg xkn nk tnggl kt rumah sewa..
    karang dtg amek side mirror je..2 pn klau xkena kebas lg..haha

  149. motor aku leh jalan 140…setahun aku guna….aku lagi tak reti pasal moto…tapi moto aku leh speed 140km..tuk aku pelik…aku cuma rendah kan bahagian depan moto….leh than jugak….tapi aku dengar…bila tukar cdi,coil,carb…leh cecah 200 lebih…jarum dia leh balik kat kosong lagi…..dah try ngan lc,125,honda,….125 depan sikit,lc depan cikit,legend belang lc…lc pun dah modi….sama jugak ngan 125…..lc kat depan legend dah cecah 180km…tapi 115z ..balik semula kat kosong,,,..kalu tak percaya leh cuba….

  150. yg ngutuk tu xpkai otak ka??lu nk laju kasi bikin la,lu nk lawa pndai2 la tuko sane sini,hnye yg mmpu je beli moto+modified…dh taw nk perfect tnpe modified xpyh la agkt 115z/zr nie,pk la sndiri,mber wa punye 115z je pn bole cucuk lc 1st model rilex je,beli moto ni nsib jgk,pk abs2 sblum nk beli,ini x,dh beli pastu maki,lu la yg ngek xnk kaji awal2,sape mkn cili trase pdasnye HAHA

  151. boleh tau harga lampu reting depan jupiter z new 115 g???????

  152. SEBENARNYE LAGENDA 110 MODEL KELUARAN 2005 , YANG PALING LAJU KERANA IA ADALAH STRATEGI PIHAK YAMAHA UNTUK MENARIK MINAT PEMBELI , SETIAP KELUARAN PERTAMA ADALAH YANG TERBAIK BAGI MODEL YAMAHA..

  153. lagenda ni memang lembab..tapi kalau nak laju modi sikit je..kalau nak tau,,tanya la aku..aku bagi tip bgi laju stndad lc suda le..

  154. huhu

  155. 4 stroke memangla x baper laju dulu aku pakai 2stroke panther,nsr, Tzm senang2 je cecah over 150 km standet je. Jadi kalau yg nak bwk laju tapi bajet ciput bli je 2 stroke. Slesai masalah!

  156. sume kne letak at diri sendiri lah, ak pkai 110zr lek jer 160km/j… Lek lah minyak kuat makan, kate nak laju, ak pakai spoket 16/35 saiz rantai 415t… Gan lc stand lek jerk saing2..depan blakang, tpi top lambat sampai… Kne pandai main miyak, jgn pulas abis… Gear kne pandai msok, salah msok pick up tade long lambat sampai, senang cite kne pandai joki la bro… Design bleh ajas… Ade duet sikit2 jadi… Hahaha…kelakar la ak bce sume tu… Tpi yg penting ak ta suke design 115z.. Tpi 115zr mmg smart warne biru puteh… Cayok2..!! Haha

  157. aku cuma naik moto utk pi kelas je utk belajar. jadila kalu blh p 100km/j.

  158. nak laju beli la ducati ka, sperbike ka, motor atas 500 cc..

  159. Aku dh pakai moto ni 4 bulan. Berat 95kg.
    Skang top speed 120kmh++. Standard xde pape modi
    Cuma letak spark plug ngk g-power

    Moto ni nk sedap aku memula mase beli buat hard break-in
    Tuka spoket 14-35. Minyak hitam castrol gold
    Kalau nk jlan jauh pkai motul 5100

    *2 bulan first top speed 100 jek. Baru2 ni je baru naik
    Papepon enjoy moto korang. Pandai jaga sedaplah bawak

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here