RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION

By • Apr 25th, 2010 • Category: ! Daily Info & Reviews, Vehicles
2010 YAMAHA FZ150i NEW EDITION 1
 
The Yamaha FZ150i is a small capacity sport bikes made by Yamaha Motor. This year, Yamaha Motor Malaysia has just launched an FZ150i updated version  , the first underbone bike in Malaysia that features fuel injection delivery method. After a successful 2 years in market, The new yamaha FZ150i version can be seen in new sporty headlamp design replacing the old model classic naked headlamp. in addition with new colour and new decals design make FZ150i look more sporty yet fierce bike. This is fuel injection affordable motorcycle and it goes saving fuel consumption . the 2010 FZ150i price is sell from RM7988
This bike is actually has long been available in Indonesia and known as Yamaha Vixion.  The first  model of FZ150i  was launched in Malaysia on January 2008 at First World Hotel, Genting Highlands as the first completely knocked down or CKD bike to be fuel-injected in Malaysian motorcycle market.  .
 
..
 2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION
 

2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION

  
Yamaha has introduced their new FZ150i with fuel injection, new sporty headlamp  and new decal design in blue,black and red new colour.
 
yamaha 2010 fz150i new features:
- 150cc
- 4-valve
- Liquid-cooled
- All-new headlamp design
- Tubeless tires
 
 

2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION 1

 
yamaha 2010 fz150i Technical Specification:
 
Class: Naked sport bike
Engine: 149.8 cc, liquid cooled 4-stroke, SOHC, single cylinder
Power: 11.10 kW @8500 rpm
Torque :13.10 Nm @7500 rpm
Overall length x width x height  :2,000 x 705 x 1,035 mm 
Seat Height: 760 mm
Wheel base: 1,282 mm
Minimum Ground Clearance: 167 mm
Dry weight/ Curb weight: 114 kg 
Fuel oil capacity: 12.0 litres
Clutch type: Wet, multiple-disc
Transmission: constant mesh 5-speed  w/multi-plate clutch
Cooling System : Liquid 
Brake front / rear: Single disc brake / Drum Brake
Wheelbase: 1282 mm
suspension fork/rear: telescopic/monocross
tyre front/rear: 2.75-17 41P / 90/90-17m/c 40P

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 59,334

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

187 Responses »

  1. Should include rear disc brake and new LED rear light for the facelift,This one just change front light also can say new model

  2. Kecewa la.. kenapa tak buat full fairing terus.. lampu depan tak brape best la..

  3. Aku tak paham betul la pengeluar moto2 kt malaysia nie, YAMAHA, HONDA, SUZUKI malaysia. Design kureng sikit dan engine tak bape power.
    KAMI NAK MOTOR SEPERTI NEGARA-NEGARA ASEAN YANG LAIN…….. PLEASE!!!

    aku rasa la goverment sekat untuk jaga modenas. kalau LC 135 version 2 a.k.a X1R 135(2009) keluar huh… besepah mcm LC dan EX 5 dream kt pelusuk malaysia. Pandu uji FZ 150i standart mmg cukup seronok, TAPI FZ150i SURBO mmg mengangumkan aku, pasang GIVI box naik 2 org, tetap berdesup wow!

  4. dari pengalaman forumer FZ150i ni ada apa-apa major problem tak?

  5. 1000 model pertama je HYL panggil balik tukar fuel pump. second batch no hal. Setahu aku la geng2 aku pakai FZ….

  6. mengapa yamaha tak keluarkan YZF R15? sedangkan hanya menambah faring sahaja? sewaktu saya melawat India, sempat jugak merasa YZF R15. lebih menarik dengan gaya sporty.

  7. kenapa laa design serta teknologi moto keluaran d malaysia tak sama seperti di negara asean yang lain..
    sedangkan kan kita pengguna di malaysia ni memang dahagakan teknologi yang terkini seperti motosikal yang dipsarkan di thai , indonesia serta india
    cntohnya ..kenapa laa diaorg tak bwa masuk moto model yamaha YZF R15 ke pasaran malaysia …..ini hanya di india jer..apa rakyat malaysia ni tak layak ke menikmati teknologi motosikal serta design yang fresh2 gitu.

  8. negara org lain tiada brand moto sendiri, kita ada modenas…. kalau bawak masuk model2 cangih dr honda, yamaha, suzuki. lingkup la modenas.

  9. http://www.yamaha-motor.com.my/lagenda115/index.html

  10. tak palah beli ja di taj motoshop fairing YZF R15 di jhr ada jual.sy dah pun pakai.sya jauh lagi.sandakan sabah…speed pun blh 185km/h

  11. klu gitu modenas patotnyer kna take the challange laa keluarkan model2 yang fesh2 mcm pngeluar model laen ..

    bkan kah modenas tu base dari kawasaki yg terkenal dengan teknologi hijau untuk kesemua bike nyer…?

  12. fz ni klu stended ngan rxz stended mane lagi gempak eh?mksud aku laju la ngan pick up?

  13. 4 stroke mana boleh lawan 2 stroke dari segi kelajuan……

  14. actually fz150i dgn yzfR15 byk beza.fz150i ada 5speed tp R15 6speed. mounting utk tukar cover pn mgkn byk kne tkr so mgkn yamaha msia xnk invest kot…biase la marketing stratergi..tp mgkn yamaha msia akan bwk masuk jg R15 tp bkn skg sbb besar kemungkinan R15 akan buat perubahan kecil…kite tggu & lihat Yamaha malaysia

  15. salam
    btul, xmcm negara asean.. yg nampak mantap skit
    aku paling xberkenan tang lampu je…..

  16. tension aku tengok model yg ada kat mesia ni.. rasa nak pindah duduk india pulak.. macam mana ya nak jadi pengedar motor ni.. nak import model yang lawa n menusuk kalbu. bukannya mengkelabukan mata.

  17. Ok,macam nilah,aku pakai FZ tahun 2009,memula fuel pump rosak takpe free,lepas tu ‘katap’ rosak RM380 kena tukar ngan bateri RM280,ari ni magnet kat blok rosak,RM300,kopak beb…=(

  18. model baru lampu depan lagi buruk la….
    apahal yamaha ni,versi india tu lagi bergaya…
    cuma tukar lampu depan tukar sikit jadi model baru pula???

  19. Waana 2 become more.Old one is good.New one not looks spotty,just like ordinary bikes.

  20. FZ150i, kenapa x boleh laju, kena ubah suai baru boleh, 120 pun x pergi

  21. pegi je yamaha soh setting ecu mtk bg laju skit.atleast 130~140km/h bule dpt da..

  22. ley masuk ke fairing yzf r15 ke fz150?

  23. kite semua tahu India tu jauh kebelakang dr kita. tapi, motor R15 tak mahal pun bagi dorg.. saya jalan di sana, setiap 5min boleh nampak satu r15 atau, fz150 (india) dan Fazer 150. kalau tukar currency, harga dlm 7 – 8k sahaja. ape beza?

  24. kalu nk masuk fairing r15 ke fz150 ssah skit sbb byk mounting kne tkr…tapak handle pn kne tkr whole set… wiring pn kne tkr sbb r15 dpn ade 2 lampu so voltage xsame dgn satu lampu…model tu mmg khas utk india jer..sbb motor jepon kt india xbape laku..sbb tu yamaha invest lebih utk model keluaran india…india bagus dia bangga kan keluaran dia.bajaj dgn hero honda india yg punye…kalu msia nk bwk yamaha masuk dr india tax kerajaan msia tinggi..sbb tu motor yg diimport dr luar bule sampai 200% bile masuk msia…mcm yamaha r1 kalu kt jepon dlm 50k tp kt msia dkt2 100k…mahal kn…

  25. emm.. aku baru je bercadang nak pakai FZ150i ni.. ingatkan laju top speed 180kmph ke..

  26. YZF R15 tu bukan takat FZ150i tambah fairing bro,Horsepower dan torque pun lain,Camshaft lain dan lebar rim pun lain.

  27. moto nie cantik tapi takde disc brake blkg. hmm….modenas, boycott aje la…..moto bukan tak cantek, tapi takde 2nd hand value. haiz….modenas, kalau bolih, cepat brankrap je…

  28. beruntung fz150i xde firing. baru2 ni saya terlibat kemalangan dan ramai kawan lain pun sama. banyangkan kalau ada firing, kena ganti satu set. disebabkan xde firing tak payah ganti itu. berapa jimat belanja. ada firing kena jaga lebih. tengok moto cubcai sekarang kena sikit je cover set dah calar. fz moto togel tak banyak nak jaga. satu lagi motong yang ada firing selalu bergegar pada firing bila laju. memang ada firing nampak cantik. kalau tambah sampan itu ok gak., komen sikit pendapat saya.

  29. fz150i ni ada problemlah… ada yg boleh lari 160kmp ada yg boleh lari 140kmp aje knp ?semua motor setting tak betul ke ? motor mahal tapi sayang tak boleh pecut.. rugi lah beli motor nie..frusterated

  30. 150cc 4 stroke berapa laju nak?160 pun meter jer..Ade member pakai high cam,ECU setting balik,Injector racing,Block port and polish,Sprocket turun 3 gigi,Disc brake belakang,Pipe full daytona tu pun dapat 170kmh jer..4 stroke banyak belanja kalau nak laju.Kalau nak pantas belijer 2,3, 4cylinder motor besar

  31. Saya tengah pakai moto fz 1st model sejak 1 lebih…… setakat nie enjine problem takde……. minyak memang save…… fz dicipta terutamanya untuk save minyak…… gear 5 pulas habis pun dapat 150 km/h jeee tuu pun pick up lambat …… tahun lepas bulan oktober saye dah test moto fz saya nie non-stop boleh jalan 200 km denagn kelajuan 140 km/h lebih dari klang ke ipoh……. minyak tak lebih dari rm 20…. moto lain yang cc kurang dari 150 boleh kee buat cam nie?…… bulan depan saya nak test pulak klang – penang non-stop…….. sbb saya tahu fz nie jalan jauh memang takde masalah……. tapi kena jaga enjin llaaaaa …… miyak itam saya pakai motul 15-50…… spak plug ngk g-power platinum…… tayar saiz belakang 80/90 sbb baru ringan nk jalan n tayar depan 70/80……… petrol guna shell v-power sahaja sebab kena jaga injector…… kalau ron 95 injector cepat kotor n boleh seput……. rantai saya guna rkm n selalu spray ngan chain lube setiap 2-3 hari baru rantai pun ringan……. itu jee laaa yg saya boleh share ngan kawan2 sekalian……… kalau u orang nak moto yang boleh pecut n laju giler punyer, saya cadangkan amik kawasaki 150 rr, 2 stroke…… 180 km/h pun tak de masalah sbb kawasaki cdi xde cut-off…… yamaha ade cut off sbb tu yamaha x-leh nak laju…………………….. thank kawan sbb baca……..

  32. xpe, fz ni santai..susah woo, nk cari muto bleh bawak 140 n save minyak kalau dalam poket xde 10k n above.
    150cc+4stroke+fi = RM8+++ je.
    Kalau nk cumey, tu boleh bikin..sedia la dlm rm1700 utk kosmetik brand R15.
    fz ni xpower, tp aku xpernah bosan pakai.
    makin2 dh sarung fairing r15 tu, makin slow aku bawak (klu laju sgt takut awek tepi jalan xsempat nak cam no plat)

  33. salam bikers semua…
    gua umur dah 40thn tapi minat gua xpanah pudar pada motor dr muda sampai ke tua…
    sekarang ni gua masih simpan 4 buah motor. revo 110, rxz 6speed, honada 70c dan yamaha virago 535.
    masalahnya sekarang i kna berulang alik kerja dari alor star ke kulim setiap hari 240km. rasa macam minat jert dengan yamaha fz 150i memandangkan semua komen cakap minyak cukup save tapi bila pikir ada member bagitau nak dpt 230km/j pn payah…. kena fikir 23x lagi lah…
    So kalau ada kengkawan yang berpengalam tentang motosikal kat sini tolong beri cadangan motosikal yang paling sesuai untuk penggunaan saya buat masa ini.
    ini adalah kerana:
    1. revo 110 memang tak bleh blah
    2. Yamaha rxz minyak kuat dengan 2t lagi
    3. Yamaha virago dah masuk kategori antik buat jalan-jalan makan angin bleh lah
    4. Honda c70 jangan cakap lah bro….malu beb
    Aada cadangan? tq bikers semua….

  34. nagendran u kerja saleman yamaha ker? atau syarikat yamaha bapak u punya? adillah sikit bila wat komen sebab semua org perlukan pro dan kontra..

  35. aku da bli sebijik…
    tapi xleh out meter la der…
    nk dpt 140 pon susah same cam lc jer…
    asl erk?

  36. aku nak tnya nie,moto kalau baru2 beli nie bleh bwk brapa?…smp mileage brapa bleh bwk laju.?….

  37. motobot,hg kata pi kat yamaha depa bleh setting bg laju ckt..betoi ka?…

  38. salam bikers…
    gua baru p tengok kt kedai….. xstim la tengok motor nieeee
    tokey kedai 2 pn xbrani nak rekomen motor nieeee…. hampeh tulll
    korang xdak cadangan ker?

  39. bro zack,wa baru ambik moto nie.ulangalik dr a.staq ke penang..bg wa moto nie mmg ok utk sapa2 yg nak pakai utk long distance.minyak sep gila..sekali ja wa isi full tank,pastu tiap2 hr wa topup rm10 ja pi blk dgn kelajuan 110-120km/j ..moto nie agak laju jgk..wa dr a.setaq ke penang belah island ambik msa dlm sejam suku ja..paling lama sejam stgh..naik moto nie pon xsakit pinggang..rsa relax ja..

  40. gua mmg setuju yg mesin ni save petrol tapi bro smua yg pakai fz ni ride long distance tak terasa tangan kebas2 ke?
    gua hari2 gi balik sban-pj slalu jer kebas tangan. especially tangan yg pulas throttle..

  41. mmg kebas bro..tu sbb kena pakai glove bro..alaa glove rm20 je…tp stakat nie wa xterasa sakit pinggang ke blkg ke..wa rsa relax n steady ja..dlu msa wa pkai lc mmg sakit blkg suma…

  42. glove mmg ada pakai bro tak kira la murah ke mahal. masalahnya riding position ada kureng sket utk org tinggi.

  43. tu wa xtau la plk..mgkn kot..tp wa tk la tnggi sgt..so wa rsa slesa je la wa msa skg nie..klu nak dibandigkn dgn wa bwk lc dlu mmg sakit pnggang suma..nak tnya ckt moto lu top speed bleh gi brapa?…

  44. kawan2, masuk http://duniamoto.com/permotoran/yamaha-fz150i/

  45. wa rasa smua rider fz dah tahu top speed sebenar moto nie.. fc mmg ok tapi kalau remp 130-140 km/j hari2, besau gak belanja petrol.
    satu perkara yg menarik minat wa.. ada member fz btahu klu nak mesin ni blah lagi kena pakai fuel mahal (ron97) – Shell V-Power dan secara tak langsung boleh memanjangkan jangka hayat sistem injection moto nie.. betoi ke?

  46. wa ingat nak sambar sebiji fz ni tapi memandangkan komen2 yg bro2 ada maka x jd la nak membelinyerrr.

  47. kepada semua yang bakal membeli fz150i: fz memang jimat , baru2 ni saya drive 600km minyak cuma rm33je. speed macam biasa 120 kmj – 140kmj. Hendal pakai rxs rendah sikit dan ride position rendah sikit. saya gerak campur rehat makan dsb. dari jam 6.30 pagi hingga 7.00 malam. setakat ni tak de masalah.

  48. aku dok pkai ron95 skg nie..ok ke x utk fz nie?…ada komen?…

  49. x pasti la pasal minyak tu cuma ron 97 mmg jimat………..ada hati gak ni ngan fz khas utk jln jauh heeeeeeeeeee

  50. lagi satu speed fz ni cecah ker 140 sbb member yg pakai kata cuma dpt 130 jer?

  51. Nak beli moto ni kene tgk jiwa gak..sbelom tido pk dulu huhuhu..
    yang pasti FZ ni mmg giler best wa ckp lu..
    Petrol ke system ke wa xnk citer la, sumer org da citer huhu..
    janji corner cecah lutut menusuk kalbu der..stabil abess…

  52. hai kengkwn peminat fz150i. sya stdy lg d UMS beli fz thn 2008 haha. 1st guna lc oklaaa…. p Yamaha FZ150i kuar thn 2007 continue bljr trus beli! fuuhhh!!! semboy gila coz the 1st owner ride in UMS. moto ni da ride dari kota kinabalu ke tawau jarak 598km guna petrol V-power moto stndrt dr kdi guna petrol dlm rm36 jak, msa 2 V-power bru Rm1.90. jd cdgn fz memang jimat la kpd smua pengguna moto hahahahaa

  53. salam…

    aku baru beli motor fz ni 3 hari lepas….tapi dah ada skit problem…dia punya meter minyak dah x brape betul.masa bawak motor ni dalam keadaan minyak separuh tank,meter ok jer.bila meter minyak dah sampai level 1/4,meter dah jadi x betul.masa drive tu,meter ok lagi,tp bila dah free gear,meter turun samapai takat kering minyak…bila jalan balik,dah x naik2…try isi minyak kat pump,bukak tangki,minyak bnyk lagi.bila dah isi sampai sparuh,terus jer meter ok balik…pegi check dekat kedai,dia cakap de masalah pelampung minyak dalam tangki…..sape2 yg tahu problem ni tolong feedback saya punya komen…thanks a lot….FZ150i memang best…

  54. perghhh ak mmg minat gle kot FZ ni…pas raya cina ni gua sambar sebijik wrna biru…fz mmg terbaik la…tp nk tny la kalo nk msk ekzos bunyi cm superbike tu cmne ek??

  55. klu pompuan,,boleh ke minat moto cmni??cntik modelnye….suke sgt2..tinggi sy 156cm dan berat 48kg sesuai ke nk bwk moto ni?

  56. bt0l ke fz150 lg jmat mnyk dr 135lc??

  57. angkat fz lg 2 hari,kaler biru…swap dgn wave 125s,sedeh plak…harap2 fz x timbulkn mslah..,amiin…

  58. ak juz nk gtau fz antara moto terbaik la..ak pn da smbr fz..sbb xmampu nk pki R1..hahaha..minyak save tahap gaban der..ak plan nk pki tayar besar dpn blkg n nk turunkan fork depan..tp bleh k ek?mcm sangkut ngn handle je..lg satu pasal minyak ap yg paling bgs?ron 95 or v-power?

  59. aslamualaikum sahabat fz…aku ade nak tanyer la…harap2 dapat fdback dr korang la…
    1-prestasi engine ok x?
    2-korang slalu ckap pasal jalan jauh..so aku nak tanyer klu jalan dekat ade pape problem x?
    3-mmg kena pakai v-power ke?
    4-tayar yg sesuai?
    5-fering yg jual kat mudah.my tu boleh sarung camtu je ke?
    and last sape yg da beli fz ni boleh bg x major prob die?
    thanks rakan2 sekalian..

  60. Assalamualaikum dan salam 1Malaysia….. nak tnya cket…. fz150i nie boleh gna ekzos yoshimura x?? ada sorang kawan, dia guna ekzos yoshimura undertail fz150i tp x dak masalah pun…takut jugak kot2 kacau enjin ke… harap kawan2 dapat reply… terima kasih….

  61. ada minat…tapi duit x cukup…so pakai jelahh ex5!

  62. berapa harga broo?

  63. pasal orang malaysia ni asal laju sket jer eksiden….tu yg kerajaan x nak bagi moto laju2….lagipun kat malaysia dah ader modenas, kerajaan nak protect la, same macam kerajaan protect proton dari keta2 import ngan cukai beribu….

  64. jwpn kpd Afiq B :
    1) enjin ok, sy slalu blk kg dg KL ke terengganu 375km sbulan skali, 3 thn dh..janji jaga maintenance..speed dlm 130-140 bergantung kpd berat tuan moto, keadaan jalan dan angin
    2)jln dekat ok, mcm moto lain jgk
    3)sy vpower r97 enjin lg ringan..pkai r95 rasa berat..utk jln jauh/konvoi pkaila r97
    4) depan 80/90, belakang 100/80 (x mmbuang dan dan berat sgt)
    5) sarung fering R15 kos cecah 1k lebih, x masuk kos utk set handling n meter lg

  65. -sya baru sambar fz biru 26feb lepas,dkt keningau ni dep manyak mahal o..rm5xxx gitu laa.tapi xpe,janji fz ni memang sesuai untk aku,n perfomance dye memang trbkti mantapp! kpd membr2 fz yg dh modif tu,bgi share la ckit kt mane nk dptkn full set fairing utk fz ni..
    n utk membr yg motor nya masih dlm pantang mcm sya tu..hati2 la bawak motor awak tu;-harga fz di keningau sabah rm 11500

  66. SAPER2 YANG BERCADANG NAK PAKAI FZ150i SEBAB PERLUKAN KELAJUAN PIKIRKANLAH KENYATAAN DI BWAH INI:-

    1. FZ diciptakan untuk penjimatan minyak dan sekligus untuk menjimatkan perbelanjaan bulanan..
    2. Direka untuk gaya santai atau easy ride untuk perjalanan jauh tanpa sebarang masalah setelah saya sendiri telah melakukan aktiviti berkonvoi berkumpulan member FZ150i berpuluh-puluh kali…
    3. FZ ini dari segi maintainance terlalu jimat…setiap bulan hanya tukar minyak hitam atau oil filter..dalam lingkungan rm50/bulan..satu oil filter boleh digunakan untuk dua kali penggunaan minyak hitam..jika terlalu menyanyangi FZ150i setiap kali penukaran minyak hitam oil filter ditukarkan sekali..boleh digunakan oil filter YAMAHA LC135…

    Saya telah menggunakan FZ150i sejak tahun pertama FZ150i dilancarkan..saya telah menggunakan sejak 29/2/2008 sehingga kini tanpa sebarang masalah…jika kelajuan yang anda carikan,abaikan FZ150i..FZ150i terbaik di jalan lebuhraya dan jalan-jalan bandaraya yang sesak…

  67. fz150i ni mmg jimat minyak..mggu lps aq dri PD smpai sabak brnam isi rm10 je..dri sabak brnam smpai sitiawan pn isi rm10 jugk..kre total bru rm20..bwk 140km/h..non-stop..berhenti untk isi minyk jer..sape2 nk jimat minyak elok sgt pkai fz150i ni..

  68. BRADER SKALIAN..

    moto ni nk pkai ekzos bunyi cm superbke bleh x(yoshimura/ AHM dll)???kalo bleh pon, minyak makan byk x???

  69. Salam buat semua bro2!
    Saya telah menggunakan FZ 150i ni dh genap 2 tahun, masalah nyer saya menunggang moto ni setiap ari dalam 130-140kmi, kelajuan saya gunakan 100-120kmh, kelajuan max. yg saya dapat 145kmh. Jalan yg dilalui Alor Gajah, Mlk-Gemas, N-9. Speedometer skrg dh 45000km.Km yg paling tinggi saya dpt klu isi penuh dngn RON 97 Petronas adalah 470km! Jangan x percayer sbb kali pertama saya test dapat 450km dan masih ader dlm 1 liter dlm tangki! Cuma cukup 3000km tukar minyak itam+filter, top-up coolant, servis rantai guna spray chain, plug tu setiap 10000km tukr ler dan tukar tayar bila bunga tu dh x berbunga lg so agak2 ader masalah x? memang x der masalah buat saya dan moto ni!
    Utk mklmn sebelum ni saya guna Suzuki Gamma, harap2 korang paham le ngaper saya tukar moto ni?

  70. gua setuju ngan bro syed119. klu nak maintain moto ni kena rajin tukar lube oil, filter tak payah tukar stiap kali servis, selang skali servis baru tukar. jimat la sikit belanja. gua guna moto ni ulang-alik keje dr sban ke pj hari2. sekali isi penuh tank, kat 2 hari stengah tak habis pakai. bln lps gua tukar disc brake besar racingboy.. fuhhhh.. cun giler. ekzos pun gua tukar tapi dia punya bising mcm moto harley. petrol pun telan kuat sikit la. performance tetap sama. boleh blah 140kmh gak. skrg ni gua pakai balik ekzos standard. susah hati sket sbab pencemaran bunyi….
    next upgrade gua mau pasang bajak a.k.a sampan sbab ada member 1 opis dah pakai. mmg ranggi bro.

  71. nak kata minyak jimat xlah jgk tapi bolehlah.saya isi penuh tangki guna ron 97 rm 26.00 boleh pergi 420 km je.saya guna motor ni gi blk kerja je perjalanan lebih kurang 45km.pikup mmg berat sikit tp klu amik selekoh mmg best steady .bg sesiapa yg berminat blhlah bl motor ni.motor ni bukan utk kelajuan.dia blh pergi dlm 130-140km je.kira oklah tu.

  72. FZ150i nie recommended fuel dia apa? Ron 95 ke Ron 97? FZ saya nak keluar dalam 2 – 3 hari nie..

  73. kalau angkat FZ150i utk saya yg bekerja dari sentul ke kampung baru subang (pergi balik dalam 60km), kalau isi minyak full tank ron97 agak² berapa?boleh tahan dalam seminggu tak?terima kasih.

  74. Ni aku nak bagitau sapa2 yang nak beli moto ni. memang recommended la kalau korang nak buat jalan jauh sebab pinggang tak sakit. but the best thing is headlamp tu… macam spotlight lori. biasa la kalau korang keje jauh, pagi2 lagi dah kuar kan.. so boleh nampak ler kalau ada babi/kerbau/lembu yang tgh landing atas jalan.

  75. Minggu lepas gua pergi Kuala Lipis naik Fz150i dari Alor Setar ikut Simpang Pulai, Cameron Highland dan Ringlet sebelum ke Kuala Lipis, jauhnya 450km selama 8 jam sambil berhenti-henti tengok keindahan alam. Minyak Ron97 sekali tambah saja jumlahnya RM30 tapi kalau Ron95 mungkin murah lagi. Di Cameron Highland sesak dengan kenderaan dan que sehingga berkilometer kerana perayaan Hari Pekerja, tapi dengan Fz150i tiada masalah mencelok. Motor ni bolehlah tahan sepadan dengan harga dan kemampuan kita. Kalau nak sedap lagi pakailah superbike tapi itu tak mampu pulak. Jangan sebok nak race di jalanraya, kalau depa nak laju biar depa pi dulu (mungkin depa ligan bini nak beranak ke, nak terkencing atau terberak ke, atau boss mereka suruh cepat masuk pejabat), yang penting kita tunggang dengan selamat dan selamat sampai. Selamat menggunggang Yamaha Fz150i.

  76. bro2 sume, n also sis yg ada tnya soalan tdi.

    kalo korang nk taw lebih lanjut pasal motot ni, masuk jer website malaysianbikers.com.my ni,

    http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,78555.0.html

    kt sini, ramai owner2 fz ni yg dah wat macam2 kat motor diorg. korg bleh tahu pro n cons motor fz ni.

    kalo utk ubah suai motor fz ni, boleh tgok kt website ni plak,

    http://fz150i.forumotion.com

    dok2 ktuk2 motor fz ni ape hal?? motor2 power lain xder cons ke?? ko pakai r1 ke, gtr ke, er6f ke, sumer ada pro n cons masing2..yg penting kalo betol kita bikers, jdila bikers sejati, bukannya dok pecut2 slamba bdak n then last skali mati katak ats jalan. ride with pride bro2 sekalian.

    fz150i ni speses naked bike, so honestly aku ckp, dis machine suits for men, not women..tp aku rsa, kalo pmpuan bawak pun no hal, bleh je, lgi nmpak macam bawak superbike ada la..haha.

    but wat da most important, utk saper2 yg nk bli motot ni, da function of dis machine, fuel saver. pecut laju2 letak no 2 k. kalo nk laju2 beli motot lain. tp 1 soalan aku yg suka bwak laju tuh..

    ‘pelan2 kayuh der…laju2 nk g maner??’

  77. riderz fz150i… gua kerja kat singapore asal kuala lumpur dok kat jb!!! nak tanya sikit pakai ekzoz nobi atau ahm ada apa2 kerosakan atau kekacauan yg mungkin boleh berlaku kat enjin dia!!!

  78. kalau guna itu ekzoz nanti dia punya valve ekzoz cepat rosak dan haus di samping bunyi kuat dan asap lebih karbon monosida. Itu orang kata bukan saya kata…

  79. yamaha klamaan konsumen di sodorin motor tampak baju melulu…………xx dong motor di pakein baju….
    kluarin tuh motor r15…pasti rame di indonesia

  80. salam cc125,moto 1silinder mne boleh bunyi cm superbike.. superbike majoritinye gne 4silinder

  81. erm..ak nk angkt fz150 i ni…tgk cm laju je…body pun ok…bab minyak ak x ksh..standard r pakai moto up sikit duit kene lebey r…bro rase ok ke???

  82. lau tak kisah minyak angkat kawasaki kips150r lah bro laju n power hehe..nk jimat FZ

  83. salam fz150i suma….kat sini aku nak ckap nyesasl dow aku jual fz aku standet top speed 150…tp btol2 puas ati beb pk minyak fulll tank thn 2 mggu g tmpat kje dl 15km g blik dh 30 km…skrg aku pk lc laju pon x wpon meter g 150 tp hampeh rsnye meter fz 120 je….aku jual kat kedai dlm 3 hr je dh owg smbar….nyesal sial!!

  84. Salam sume, nampaknye banyak komen kata minyak jimat & bawak nye releks2 selesa dan ade yang nyesal jual fz hehe..\
    Awok pun nak bersara lah bawak motor laju2 nih. nak jual 125zr berjasa & nak beli fz la kot. LC bleh tahan gak yang baru, tapi rase nye fz lagi stable kot nak bawak jauh kat highway ye dop?

  85. na tanye fz ni 1litre minyak boleh jalan berape km/h?

  86. cdi tuk fz ni dh jual ke kat malaysia ni…

  87. Salam Para Pengguna Yamaha FZ 150i…

    Saya nak tanye tentang saiz rim depan dan belakang moto ni…
    boleh sesiapa bg tau dengan tepat?

    tq…

  88. malam sabtu tadi saya baru balik dari seremban. terserempak dengan er6n. rentap dengan dia. speed 140kmh. dia tertinggal sebab tak boleh cilok. jalan lurus kalahle. jumpa pula satu fz. rentap abis. last2 dia kua lebuhraya. jumpa pula 125z. siap tunduk. 2meter je di depan teman. tak gi 125z tu. kalau jauh sikit kena tinggallah dia. jumpa rxz. bedesup gua potong. dia tak layan. last2 sampai bidor. exit balik tk intan. pergerrakan saya. dari teluk intan ke kelang, dari kelang ke somban dan balik ke t.intan. minyak cuma rm 33 je.somban ke t.intan lam 3 jam

  89. fz150i memang jimat minyak tapi saya suka sebab boleh masuk jalan gravel kalau lecak gasak saja tiada hal yang penting kasih cover jaring radiator saya kasih stail motorcross saja masuk estet ;) tengoklah berapa lama dia tahan.

  90. baru2 ni saya set minyak dan angin melalui mekanik( member gua). dia setkan cun2. rasa ringan je motor ni. pickup lebih dari sebelum ini. saiz tayar 80/90 depan 110/80 belakang. sproket: 16/42. speed lebuh raya cecah 140kmj. jalan biasa 120kmj aje. hehehehehe

  91. i need conclusionof FZ 150i

  92. sabtu ni aku dpt FZ aku..deposit rm4000…hopefully save minyak…n selamat

  93. korang xrase ke fz ni dah cukup laju.. Aku bawak fz ni dari selangor ke penang non stop 140 ~ 150 km/j.. Standart body beb.. Cukup puas hati.. Sebab beza meter fz dgn lc 20kmj.. Jadi klu aku bawak 140 bersamaan lc 160/170 yg nak gugur enjin… dah memadai bagi aku.. Minyak pn xyah resaw klu korang isi Full tank ron 97 baru rm30 je.. Korang boleh hayati speed mcm aku bawak dari selangor sampai ke tol juru tanpa ada sebarang masalah minyak.. Aku br pakai moto aku 4 bulan meter dah cecah 10k…. Klu korang xpuas hati dgn rupe baru dia ni.. Just convert la, skrg ade banyak jenis firing.. Nak nmpak mcm superbikes pn xde masalah.. Janji ikut taste ko la.. tip2 aku dapat speet mcm yg aku kate ni.. Senang je.. Lepas korang servis habis pantang 1000km korang try long distance dengan mantain 120kmj.. Dah cecah lg 1000km korang servis then try la full trotle.. Aku cnfrm korang boleh cecah 140kmj tegak.. Tp lepas tu enjin korang akan kasar sikit.. Tp kuasa dia akan kekal.. Make sure korang pakai yamaha lube 1l k.. Yamaha lube sesuah untuk fz.. Xcaye try la… Selamat mencuba.. Tq sebab baca..

  94. owh lupe plak.. Aku pnye tayar bukan standart.. Depan aku pakai maxxis 90/80, belakang plak aku pakai maxxis 110/70.. Klu ikut kegunaan tayar nmpak mcm aku tipukn.. Tp cube dulu br taw.. Aku pakai tayar nie sebab nak layan conner kat bukit jelapang je.. Hahaha!

  95. zack (post 34) – asal ko marahkan si nagendran tu…? menda yang dia cakap tu betul… ko pakai dulu fz baru ko tahu nikmatnya fz neh…

    untuk RIDER² yang lain… fz ni dicipta untuk keselesaan dan penjimatan… bukan untuk pecutan nak kejar lubang kubur secepat mungkin… macam BroD cakap…(post 76) setiap moto neh ada pro and con dia… korang nak laju pakai ar 135lc ke.. tak pon RXZ ker.. Kawa RR150 ker.. tapi tgk balik ar… korang pakai lc… tangki kecik beb… mmg laju tapi brapa kali korang berenti nak isi minyak?? RXZ dgn Kawa RR150 plak 2stroke… nak kena jaga 2T… minyak takyak cite ar… aku konvoi dengan kawan2 aku yang main RR pon bleh tahan nak kena isi minyak… aku kerap ride solo Sg. Petani – Kuala Lumpur.. minyak aku abes RM 20 jer… sekali isi beb…! Kawa RR paling² sampai RNR Tapah kena reload.. aku nak reload pon sampai Sg Buluh… itu pon tambah RM10 jer…

    untuk bakal² RIDER FZ… cakap nagendran mmg btol (post 31) korang jaga moto korang insyaAllah takde masalah… Tawau Fz150i (post 52) pun aku sokong.. apa salahnya kita korban sikit bg FZ kita minum minyak mahal… RON97 @ V-Power… jaga enjin tu beb… aku ulang alik g keje jarak 70km tak melencong kemana2… minyak aku untuk 2 minggu RM20 jer beb…! speed 100-120km/j… moto lain bleh buat camtu ke beb??

    korang tak percaye? pegi test ride FZ kawan2 korang pastu korang baru rasa la…

  96. Aku rider FZ baru 3bulan. Setakat nie aku puas hati guna FZ nie.Laju,jimat minyak.

  97. salam…saya nk gune fz untuk ulang alik kepong shah alam belajar…minyak makan banyak tkk…sedap tk mse bwk jauh???…laju??

  98. putra 077 (post 97) : bro… maaf kalau terasa… tapi review balik semua komen di atas… kalau tak caya gak aku tak tahu nk kata apa la…

  99. Saya guna fz150i warna biru dan nak tanya kawan-kawan kat mana boleh dapat firing givi lampu depan pesen baru dan berapa harganya…

  100. full time rider: hehehe saje nk pasti kn…jgn marah…:))

  101. aku pun dah booking fz motor baru tapi ok ke motor ni hari2 80km one way? skrg aku pakai wave125s dah setahun x syok slow tapi tahan lasak 100km perhour jugak lama2 rasa tangkap pinggang hari2 bini urut ..sakit siul.penyenggaraan dia mcm mana???

  102. Salam all . Can i ask some quesion? Honda cbr 150rr still jual lg x kt negara malaysia ini? And bagaimna pula dia punya fuel save? And Speedy? Like Yamaha fz150i?

  103. Gua baru angkat Fzi 2 minggu lepas,, mmg lari takat 120km/h jaa itu pun 9000 rpm..tp cukup laa kalau takat nak pi kerja tu..
    Gua ulang satu hari distance 140 km dgn motor ni. minyak satu tank boleh lah guna untuk 2 hari tp paling cun kalau takut minyak habis 1 hari setengah jaa isi lain lah.
    dia org cakap CDi mana motor pun sekarang kena cut-off pasal tu jadi mcm tu, so aim aku pas ni kena cari CDi baru lah pulak. 110 km/h jak ari-ari mana cun sesekali nak henjut gak!

  104. Hi all.. Yamaha Fzi 150i 2012 ada like R15 tak? Or Yamaha terus bina 250cc

  105. salam para FZians…

    omprakaksh (post 99) : kalau ada facebook cuba search kat facebook tu group fz.. banyak barang fz orang jual online.. sbb barang kat kedai susah dapat… aku pon taktau sbb apa kedai takmau simpan stok barang2 fz… sedey aku…

    putra 077 (post 100) : tak marah pon… hehe.. cuma kesian kat kawan2 lain nk kena ulang cita menda yang sama… =) da pakai fz ka?

    basitimu (post 101) : maintain speed 100-110 km/j utk 80km one way tu kira standart ar.. aku dok kat kedah ada kawan2 FZ yang travel dari sungai petani ke pulau pinang hari2… jarak lebih kurang sama la gak… cuma kena jaga dia lebih ar.. jangan la asik lanyak ja hari2 tapi minyak hitam pon pakai cap ayam.. hehe.. da tu kedekut nk kuar duit lebih lak kalau nk servis minor damage mmg cepat la dia jahanam.. sama ja macam mana2 moto kita pakai pon… =)

  106. Yusuff johnson (post 102 & 104) : honda CBR kan ada kluar model baru… dengan sistem DOHC, 4lejang, single silinder, 6 gear, full tank minyak 10 liter… harga tak silap aku rm10k++
    erm… fz150i tu R15 la… fz kalau masuk fering jadi r15 ar.. tapi yamaha malaysia cuma bawak masuk naked style ja.. bengong… kalau bawak masuk r15 kompem lagi ramai orang pulun beli… r15 dipasarkan di india dan britain… naked concept dipasarkan di indon dan malaysia.. kat indon pon ada fz naked.. nama dia fz16 a.k.a byson.. bentuk dia lagi ngeri beb…!
    erm.. untuk 250 aku ada pernah terbaca kat blog mana tatao.. tak ingat da.. ada da kat pasaran luar negara.. tak tau la nk masuk malaysia ka tidak… huhu..

  107. Poyokang (post 103) : a’ah… yamaha malaysia ja yang bt cut off… ada ka patut cc 150.. tapi dapat topspeed 140 ja.. tu pon puas meroket baru dapat.. kalau nk compare dengan kawa 150rr dengan honda cbr150 atau belang 150… mmg jauh ar kita kena tinggal… huhu

  108. Full time FZ-rider : thanks for tha comment, oh ya?? Like thats the Yamaha fz – r15 story market in tha World? Yes. Thanks a lot. But adakah benar honda malaysia sudah keluar kan All new 2011 CBR150r di malaysia ini? (like thailand.indonesian)Bukankah Honda talk cbr150r akan di berhentikan pengeluarannya di malaysian ini? And ianya akan di ganti dengan model CBR250r. Pada hrga standart RM18k plus – ABS model RM21k plus . Right sir??

  109. jangan pandang rendah dengan fz yop. kalau stendet cbr memeang menang tapi belang rasanya tak boleh nak makan fz. motor saya tayar belakang 110, spoket 15/42 berat 80kg. Lebuh raya speed 140kmj belang tak leh potong. ridernya kecik je. 125z tunduk 2 meter di depan. fz ni laju yop.

  110. elok pun fz bogel macam ni. senang nak tambah apa2 yang patut. firing boleh, windsheld boleh, lampu tukar lain boleh,tukar undertail lain, tukar pakai footrest lain dan macam2 lain lagi. cbr nak tukar apa pun tak boleh. belang r pun macam tu. cbr dengan belang rasa dengki dengan fz sebab mereka tak boleh nak buatb apa2 pada motor mereka.

  111. Wa fz pya wrne merh stndrd gaban…
    Wa igt nk tkar kaler itam bru tu..
    Tp part ori
    Spe2 mnat nk tuko btau wa saryfdinz@yahoo.com

  112. SAYA NAK YAMAHA RXZ….

  113. Aku dah buat pemerhatian kebanyakkan owner2 FZ nie berumur dalam linkungan 23-30++ dan aku tertanya2 kenape SEBAHAGIAN drpd diorang nie macam blagak sikit. Baru pakai motor FZ150i dah macam perasan bawak yamaha R1.Untuk pengetahuan korang aku masih berumur 16 tahun tapi dah ada rezeki pakai FZ nie tapi aku sedaya upaya mengelakkan perasaan ujub dalam diri ini.jadi marilah kita beramai2 muhasabah diri.

  114. NotproudwithFZ… siapa yang berlagak dan belagak macamana ni, cuba cerita sat. Saya ni ada 2 biji FZ warna hijau dan biru. LC cubcai pun ada 2 biji, ego sebiji, modenas 128 sebiji dan honda wave 125 sebiji dan terbaharu Yamaha RJ6 warna biru. Adakah saya pun berlagak jugak kalau saya memandu di highway antara 150-180 kmj. Saya peminat motosikal dan banyak lagi motosikal yang saya dah pakai sejak tahun 1980 tapi kebanyakannya telah saya jual. Dalam kumpulan macamni saya belagakkah ?. Untuk pengetahuan Tuan NotproudwithFZ, umur saya sekarang baru 54 tahun…Tuan NotproudwithFZ setaraf dengan anak bongsu saya dan adakah saya ni berlagak?????? Cuba cerita tengok, berlagak macamana depa tu……..

  115. saya baru pakai fz150 3 hari..cuma rasa kekoh dan rumit klu brake emergency..seat mengelongsor..licin sangat..dan side mirror tak berapa jelas pandangan belakang..tapi dlm bab penjimatan petrol memang no.1

  116. Encik omprakaksh saya x berniat pun nak kutuk owner FZ nie kan sya dah kata SEBAHAGIAN.macam nie ceritanya pada suatu hari saya keluar siar2 nak ambik angin lps tu ada la nampak sorang owner fz ni tengah basuh fz merah dia lepas tu saya terus senyum dan angkat tangan tapi dia buat derk dan muka masam je pandang saya lepas tu 3 hari kemudian mase saya balik dari tuisyen ada lagi jumpa sorang owner FZ kali nie kat trafik light dia pandang semacam je lepas tu bila dah lampu hijau dia potong saya secara melulu.Tu la yang buat saya semakin berprasangka buruk kat owner FZ ni tapi lama kelamaan saya semakin faham Saya minta maaflah kalau ada yang terasa hati dengan kenyataan saya sblum ni sebab saya masih berumur 16 masih mentah dalam perkara2 nie kepada Encik omprakaksh saya minta maaflah sebab Encik memang terlebih dahulu makan garam dan lebih berpengalaman dari saya sekali lagi minta maaflah

  117. Memula saya nak angkat XJ6 Diversion ayah saya dah on(mase ni memang seronok) tapi mak saya pulak x setuju(Hancus) sebab harga mahal 40k lagipun masih sekolah(form 4) gile kehape nak pakai moto 600 cc lepas tu nak Kawasaki Ninja 250 tapi mak saya x setuju lagi akhirnya ayah saya tetapkan syarat harga moto mesti bawah 10k. Puas saya mencari info motor dlm internet lps tu jmpa la info tang FZ150i,Honda CBR 150 dan lpas tu kawasaki Ninja 150cc punya puas memilih akhirnya saya memilih FZ sebab jimat minyak(Ada fuel injection), Body ok la walaupun kecik, X pakai 2T .*X minat ngan Honda CBR sebab body dpn agak kecik.Lepas dapat lesen L terus beli moto FZ warna biru.3 hari jugak belajar ngan ayah dan kawan cara tunggang dan kendalikan motor sistem klac nie.Pernah 3 kali enjin mati kat simpang jalan habis jam kereta dibuatmya . Tapi xpe kutip pengalaman :)

  118. Encik Omprakaksh yamaha RJ6 tu moto brape cc coz xpenah tengok moto nie? Sekian terima kasih

  119. Sorrylah Encik Masih mentah, sebenarnya XJ6, saya salah taip dan lepas Enter tak boleh nak back semula, he he orang tualah katakan. Kepada adik notproudwithFZ saya syorkan gunalah motosikal yang seadanya kerana 10 atau 20 tahun lagi motosikal canggih dan berkonsepkan futuristik akan keluar dan digunakan oleh generasi akan datang, kami ni yang dah tua mungkin tak ada dah. Belajar rajin-rajin dan tunggang motosikal jangan sampai cedera atau hilang nyawa jika nak rasa tunggang motosikal canggih itu kelak. Selamat menunggang….

  120. saya berumur 51 tahun. dah pakai fz dekat 4 tahun. pada saya fz ni sedap dibawa. laju memang lah tak laju. 150 cc je. Sekarang saya pakai eksesori tambahan untuk mencantikkan motor. Saya selalu mengembara sehingga 500km sehari. setakat ini no problem

  121. salam, saya baru seminggu beli fz150i, rasanya memang syok sehinggakan balik ke rumah tak puas, cepat sangat da sampai.

  122. papafz dok di mana, kalau boleh mai kita konvoi ke cameron highland 16 dis ni, saya bawa isteri bermalan di sana tunggang fz dan lepas tu nak panjat fraser hill pula. Syoklah tunggang fz walau tak laju tapi mantap dan menjimatkan minyak. Sprepart taklah mahal macam superbike. Yamaha xj6 baru beli saya bagi kak anak kerana fz150 lebih sesuai dengan saya, otailah katakan….

  123. Terliur aku tengok aksesori FZ ni tapi xde duit nak beli sebab x keje lagi, nak mintak kat ayah x boleh sebab ayah aku cakap dia beli moto je nak tmbah aksesori pkai duit sendiri. Buat masa skarang baru taruk radiator cover versi monster punye dan 2-3 hari lagi klau ada rezeki mungkin aku beli tank pad xpun bajak a.k.a sampan

  124. kenape superbike jenama yamaha kat malaysia x bape laku?.Model2 seperti R1,R6,fazer payah sangat nak jumpa klau kat highway Malaysia nie. Tapi klau jenama kawasaki macam moto ER6-N,ER6F, Ninja 250 bersepah dan snang nk jumpe.Aku rasa mungkin moto superbike kawasaki laku sebab jauh lebih murah drpd yamaha contohnya ER6-N 600 cc baru RM 20k+ tp klau yamaha XJ6 RM 40k+ dan Yamaha R6 lagi la harga RM 60k+ .Itula pada pendapat aku yang x seberape nie

  125. En. Omprakaksh rase ape aksesori yg sesuai dan cantik untuk taruk kat FZ nie? Biar betul En. Omprakaksh lebih suke tunggang moto FZ drpd moto XJ6

  126. Aku rase serba salah pulak nak pakai helmet jenis full face iyelah moto FZ kurang laju helmet jenis full face tu sesuai untuk tunggangan pada kelajuan yg tinggi tp apepun memang smat bile Fz ni dikenakan dengan helmet tu

  127. asalam…kpd rider2….(MASIH MENTAH post 117) nasib ko sebijik macam nasib aq….asal nya aq ngidam xj6 pastu mak aq x bg pastu aq mnx cbr250 mak aq pn x kasi…last2 aq kna beli jgak fz150i…tp xapa…aq bersyukur dengan motor nih yang bagi penjimatan dekat aku…kepada otai2 fz150i sekalian top speed sebenar fz150i ni brapa?? harap otai2 sekalian boleh tolong…

  128. salam…smua….,,,,,ada ape2 cadangan????aku igat nk agkat fz 2nd, x de duit kot…….ape bnde yg aku pelu tgok sblum amik motor tu??????????

  129. ?aku igat nk agkat fz 2nd, x de duit kot…….ape bnde yg aku pelu tgok sblum amik motor tu??????????

  130. Berape kos nak pasang spoket saiz 40?

  131. Im taking out my new Yamaha FZ150i this saturday….
    I’ve heard alot its superiority in saving fuel….
    so i bought one CASH hand…
    I couldnt trade in my Kawasaki KIPS coz, VERY2 low trade in price…
    so, i just keep it aside for weekend rides…
    I always believe that, keeping the bike in its original condition is always the BEST…
    coz, all my life riding, i noticed that modified bikes will only make:
    1. Orang cina kaya… and they Fool the other races with their lies and fake opinions on your bike…
    2. Eventually DESTROYS your bike and making it a TOTAL piece of SHIT…
    3. Low trade in price later on wen u sell it…
    4. Hell lotsa noise…all from the engine to chasis..
    (trust me, i’ve been into the hell with my Kawasaki KIPS….everitg is Fckin EXPENSIVE….

    Oh Budak Baru….
    ape yg anda perlu check adalah samade owner lama ada tukak blok atau tidak….
    lain2 bende… bler depa beli motor nih kekadang diorg ade ‘Need for Speed”, so,
    u kena check btl2 sameade owner lame ade psg part2 yg bukan ORI atau performance part…
    klu cari buyer, crilah pakcik2 atau uncle2 yg tua2 yg pakai motor FZ150i nih sekitar bandar atau
    setempat jee… Senang citer, if u beli dr mat2 rempit atau budak2 uni… Kompem motor tue kondem atau
    blh dikira sbg overmilage…

  132. Yusuff johnsonn (post 108) : yerp.. i do heard that over my friends too… CBR150 da tak kluar.. tapi ganti NSR150… dan CBR250… bg aku laaa… daripada nk beli CBR250 baru.. lagi baik beli CB400 second hand… price dalam 8k-10k… lagi power..

    NotproudwithFZ (post 113) : erm…aku umur 28… dalam lingkungan umur yang diperkatakan tu la (23-30 thn???) sebahagian?? kau baru jumpa sorang dua yang tanak balas salam perkenalan kau.. terus kau cap RIDER FZ tu sombong? haha.. padan la dengan umur 16 kau tu… maaf cakap.. don’t judge a book by it’s cover.. maybe time kau tegur dia tu dia tgh badmood…? mungkin dia tak perasan kewujudan kau? atau mungkin dia tengah terpikir “budak” mana la yang angkat tangan kat dia… penah kau terpikir menda tu? (post 116) kau cakap rider tu potong kau secara melulu lepas pandang semacam…? kiddo… rilek der.. mungkin dia nk cepat… ada hal lain.. kau pulak bawak moto tu terhegeh2 macam siput… kau sendiri pon mesti ada hari kau bawak macam pelesit kan? tak mungkin tiap masa kau nk bawak moto kau tu ikut peraturan JPJ… ujub tak pernah terbit dari hari seorang RIDER… pikir habis2 sebelum nk kluar statement k?

  133. kepada Full Time FZ-Rider ngko tau ke ujub tu ape.Aku x caye la klau orang yg ride moto besar nie(moto 250cc keatas) xda perasaan ujub dalam diri walaupun sebesar biji sawi.

  134. Sorry………saje test kesabaran

  135. Kepada yang bertanya kenapa saya suka tunggang FZ150i dan tidak XJ6 kerana umur saya hampir 60an dan kuasa tumpuan telah menurun dan gerakbalas kepada situasi ‘terkejut’ telah kurang. Oleh itu kalau saya tunggang XJ6 mesti nak lebih 160kmj dan ini merbahaya bagi saya dan oleh itu saya suka tunggang FZ150i kerana paling lajupun takat 120kmj sahaja. XJ6 saya guna juga tapi kadang-kadang kerana nak tolak balik harga kurang sampai 15 ribu, hai sayang duit juga. Nak bagi kat anak semuanya pompuan mereka tak minat.Kalau nak ke masjid atau beli ikan saya guna Nuovo atau GT128 kerana ada bakul dan ruang barang.

    Moto FZ150i saya semuanya standart cuma saya pasang givi wind shield, chain tensioner, fork stabilizer, kappa box, second mudeguard belakang, bajak injin dan beberapa sticker. Sistem injin dan eletrik saya tak kacau. Minyak injin tukar setiap 3000 km dan filter selang dua kali. Tiap minggu cuci rantai dan spray minyak.

  136. Fuh ! banyak betol moto En. Omprakaksh

  137. Masih mentah (post 133) : haha.. bleh tahan dengan statement kau eh? tak padan dengan umur 16… aku ulang… umur 16…! aku tegur kau cara elok.. aku betulkan perspektif kau tentang muka rider yang kelat tertelan belacan yang kau jumpa tu cara elok.. dan kau persoal aku tentang maksud ujub…? haha.. mmg sempoi la kau ni… aku ada beberapa soalan yang perlu kau jawab pada diri kau sendiri..
    1 – kau pernah jumpa dengan rider biker yang sebenar tak?
    2 – kau ada kawan rider bikers tak?
    3 – pernah tak kau fahami jiwa rider?
    4 – apa beza rider dan rempit?

    dan ini jawapan aku untuk kau pasal ujub tu… ujub tu satu penyakit hati yang membawa maksud takjub / kagum / bangga dengan sesuatu perkara… ujub terbahagi kepada 2… ujub yang positif dan ujub yang negatif.. dan bg aku statement kau pada post 113 tu ujub yang negatif.. yang membawa kepada keburukan.. sbb tu aku cakap tak pernah wujud satu perasaan ujub dalam hati seorang rider tentang apa yang dia tunggang mahupun dirinya sendiri.. dia tunggang xj6, cb400, hayabusa, r1 atau yang lain adalah kerana dia mampu untuk apa yang dia tunggang… pernah kau tgk rider cc besar langgar lampu isyarat merah tak tentu arah?? pernah kau tgk rider cc besar berlumba di tengah2 pekan macam mat rempit yang slalu buat? pernah kau tgk rider cc besar menyusahkan pihak polis? rider cc besar ada buat kacau tgh2 jalan?? rem minyak dia beramai2 dengan kawan2 dia tgh2 lampu isyarat, buat bising dalam kawasan perumahan sampai mengganggu ketenteraman orang lain kat kawasan perumahan tu?? ada..?? semua tu yang buat geng2 moto kecik ja.. yang juah dengan kehebatan mereka dengan mengganggu hidup orang lain seperti mana yang bakal kau buat dengan fz kau tu…

    mana mungkin ujub tak pernah wujud dalam diri kita.. tapi pandai2 kita la nk jadikan ujub tu satu menda yang positif atau tidak.. jangan sama sekali semaikan perasaan ujub yang negatif sbb takda ada orang suka dengan orang yang kagum atau berbangga tak tentu arah dengan diri dia.. ujub tak wujub dalam hati seorang rider yang sentiasa merendah diri, yang sentiasa sedar bukan hanya dia sahaja pengguna jalan raya.. sbb tu ada bezanya antara RIDER & REMPIT…

  138. Ade pulak ujub positif ngan negatif ? .Kalau ujub, ujub la .sama jugak macam perkataan sombong.Ade kau pernah dengar x sombong positif ngan negatif. .Okeyla aku minta maaflah pasal statement aku yg lepas walaupun aku sudah minta maaf banyak kali tapi si Full Time FZ-Rider ni membangkitkan kembali perkara yg remeh temeh ni.Walaupun 17 tahun aku bukannya budak dungu yg nak hiburan je dan xpandai nak bezakan antara hak dan batil.Tolongla xpayah la nak gaduh.PEACE NO WAR! Aku dah x nak gaduh…………Kepada sesiapa yg nak marah pasal statement aku yg lepas marahlah xpe yg pasti aku dah minta maaf

  139. Aku harap Bro Full Time FZ-Rider akan keluarkan statement berunsurkan kebaikan dan bukannya nak pangkah aku saje. Okey Bro Full Time FZ-rider kita xpayah la nak pangkah sesama sendiri sebab we are brother.Minta maaf banyak2

  140. Cantik juga Yamaha FZ-150i ni. Teringin pula nak angkat tapi dengaq cerita FZ16 nak masuk Malaysia.Macamana you all adakah aku patut angkat FZ atau tunggu motor FZ16 ? Aku tak kisah sangat fasal kelajuan.HaHa cian aku tengok adik Masih Mentah kene minta maaf bnyk kali.Tapi x mengapa tindakan dia memang betul.Kepada rider2 FZ dsini korang tak payah la nak ambil hati sangat dengan statement adik masih mentah sebab dia ni masih muda.Kita sebagai rider yg dah umur dewasa tak perlulah nak bercakaran dengan budak yang masih sekolah nanti nampak macam kita juga budak sekolah : ).Wokeh! aku harap sesiapa dapat balas pertanyaan aku

  141. FYI buat mase ni tiada rumors mgatakan FZ16 akan keluar…still maintain FZ150i…info dr bdk2 hong leong yamaha….
    rgds

  142. Thank naonao with that info.

  143. memangla bole bt mto2 2..yg modenas 2 satu hal la…lg 1 hal,org kt mlysia ni ske bwk laju2 so xkne la kalo bwk masuk mto2 cm kt ngra ASEAN lain…org2 kt indon 2 bwk 70km/h pn da kre laju..kalo kt mlysia double-up pn x cukup lg..so utk mengelakkan rmai rkyt malaysia MATI KATAK,baik diorg kuarkn mdel yg bia la enjin x power tp design kre ngam la dgn rkyt mlysia ni..mlainkn kalo rkyt mlysia tkr attitude..n tmbh lak kt mlysia ni market motor x agresif mcm thai ngan indon…diorg pny pnduduk tgk la bp puluh juta..mlysia ni 27juta je

  144. Bro2 skalian ade sesaper taw fix price Fz nie?Berkenan la plak gan Fz nie klo arge ok mau jugak angkt :D

  145. kepada Newbie harga FZ adalah RM7988 x termasuk cukai jalan.bila dah tambah semua harga cecah RM8k+ tapi ikut kawasan jugak la ada kdai kasi RM7xxx klau beli cash

  146. Yamaha FZ16 khabarnya akan dibawa masuk ke pasaran Malaysia tak lama lagi. Sepengetahuan saya ianya agak besar sikit dari FZ150i tapi injinnya tidak injection namun tunggangannya lebih selesa dan tak lenguh kangkang. Kelajuannya antara 130-140 kmj sahaja. Harganya belum tahu lagi. Kepada kaki pandu laju dicadangkan cari motosikal lainlah kerana ianya bukan untuk lumba dan laju tetapi keselesaan semasa mengunggang dan perjalanan jauh tapi pada harga mampu milik. Jumpa lagi…..

  147. Selain minat menunggang motosikal saya juga peminat fotografi dan kenjadi ahli kepada Kelab Fotografi Kedah serta Kelab Fotografi Wilayah Utara. kalau ada masa marilah join sambil menunggang kita mengambil gambar buat santai dan kenang-kenangan masa tua untuk anak cucu apabila sudah tak larat menunggang lagi. Kalau tak mampu beli DSLR cukup hanya dengan compact camera sahaja seperti Nikon, Canon, panasonic, Sony, Fujifilm dan sebagainya anggaran kos 1000-1500 sahaja dan pastikan kamera kompak itu mempunyai kawalan manual untuk penggambaran yang lebih kreatif lagi.
    Sambil menunggang dan berkonvoi kita boleh juga dapat pengetahuan dan maklumat sesuatu tempat dari perkongsian facebook atau twitter dengan rakan-rakan. Jumpa lagi…..

  148. (Masih Mentah) Kat kwsan sy bru lepas survey 2 kedai masing2 berharga Rm9k+ xtrmsuk bnde2 lain keluaran tahun 2011..mmng camnie kemahal nye =_=!

  149. RM 9k+ mak ai mahal tul.newbie engkau duduk kat kawasan mana?Sampai harga FZ 9k tu

  150. kepada rider2 disini apa yang perlu dimodified untuk FZ ni.Setakat dapat main dengan RX-Z,125ZR dan Belang pun jadilah

  151. sy setuju nak nk tmbh accesories mcm cdgan 135.omprakash, pastu nak upgrade tayar lebar sket 110/80 & 90/80 blakang depan.. ok x?

  152. Kalau nak tukar tayar lebar carilah pattern bunga terbaharu dan boleh ciluk cantik semasa drive di Farser Hill ke atau Simpang Pulai Cameroon Highland ke?

  153. kepada omprakash atau mana-mana FZian disini macamana nak atasi masalah cut off kat moto FZ ni.Hari tu lepas moto aku habis pantang aku test la sikit 2 moto aku tapi just dapat 100km/h jarum speedometer kat 100km/h jee.Tak bergerak langsung.

  154. Heran juga kerana berat saya 95kg tapi masih boleh dapat 130-140 kmj. Bawak pi kedai tengok adjust dia punya eletronik ke, atau ganti plug baru ke atau mungkin air filter tersumbat ke…..

  155. as.salam,kawan2 sy pun baru order fz150i baru,tak dpt lg,tp mmg harga skrg dk cecah rm9k,tp sy ambk dkt pengkalan hulu perak…sy duduk kedah dan sy nak kan plat pulau pinang,katanya model baru 2012,tp tak tau la rupa dia ada beza ka dak,tp yg pasti sy nk guna utk pi kerja dari baling ke mak mandin sbrg perai…80-100km sehala…pakai keta kopak pakit saya ni…tol lg…

  156. dgn jawapan2 yg diberi oleh rakan2 dlm forum ni sekurang2nya dpt juga sedikit atau byk maklumat tentang fz150i…harap2 terbaik la…

  157. Hai kglalang, baru tiga bulan lepas jiran saya beli kat Alor Setar RM7,700 saja (cash) macamana sapai 9k ni?. Kalau nak berulang alik kerja sejauh itu jangan lupa kerap tukar minyak selinder dan filternya. Minyakkan rantai setiap 500km perjalanan dan kalau ada duit lebih pasang tong kiri kanan (RM600) jenama kappa atau givi. Semasa start pastikan lampu injection padam terlebih dahulu. Fz yang saya guna sekarang ini penggunaan minyak petrol satu ringgit bagi setiap 25 km pada kelajuan antara 110-130kmj ikut lebuhraya.
    Selamat menunggang dengan selamat.

  158. terima kasih en omprakash atas nasihat anda,akan saya buat lepas dpt fz sy nnt,psl harga sy tak pasti tp saya byr secara ansuran,byr muka rendah…katanya ini model baru sikit,tp sy tak kisah,janji blh bawa saya pi keja hari2…

  159. Disebabkan masih x berpuas hati aku test full throtle lagi nasib baik la naik sikit.Dicadangkan supaya FZ ni pakai sprocket saiz 40.Memang mantap!!

  160. Lepas habis spoket ni, kita test spoket 40 pulak. Tapi kalau nak laju kita tunggu FZ250i dengar kata harga 20k saja tapi boleh pecut sampai 170 kmj. Cuba tanya Hong Leong bila nak bawa masuk ke Malaysia…

  161. fz minyak moto memg save..aku skrg pakai duk berulang alik gi keje mmg sempoi..moto ni naked bike ,bawak rilek je..makin laju makin stabil banding dgn rxz n lc ade la goyang sikit..bdn rasa penat tp sjak pkai fz bdn x sakit2 bro..top speed ley cecah 170km/j pas aku modiefied control box modal lam rm4rat,,miyak save plak..tu yg best ttg moto ni..layan corner tip top ..fz mmg hebat..satu lg tip nak bwak moto ni maen rpm die try tgk..

  162. Bro hilz camner FZ bro ley cecah 170km/j cecite2 (Tip-tip sikit ) And lagi satu control box tu ape dia.Kat kedai biasa boleh x nak mody control box.Sekian

  163. sy baru jer tukar minyak itam.. skang dah 600km. skali skala sy gi keje naik moto fx ni a.setaq penang.. naik kete slalu mmg kopak. minyak mmg save, lbh kurang kira rm8 bagi 200km. speed mmg leh pergi jauh lg tp sy bawa 120km/j jer..hehe. ada sape2 x yg ulang alik a.setaq – penang, bleh la konvoi sama2. dari s.petani ke a.setaq boring sket la sbb pilot moto xramai, fz lagi la…

  164. Salam perkenalan dan selamat sejahtera,

    Segala komen tuan telah saya amati, banyak yg positif…..saya baru nak booking this machine next week…..harap2 semua berjalan lancar dan berbaloi-baloi……laju bukan kepentingan saya rasa, keselamatan dan penjimatan adalah keutamaan…..

  165. bravo

  166. FZ ni klu makin lama jentera ni bergerak, makin smooth engine.. boleh capai 130km/j lebih sket, itu pon dah kira ok.

  167. Salam sejahtera …saya dah banyak masuk website utk review moto FZ ni. Saya rasa mmg berbaloi beli motor ni. So far cash paling murah saya dah jumpa rm8300 tp msh blh nego lagi disekitar Cheras ni dlm 3 kedai moto yg dah pegi. Seperti komen2 sebelum ni saya mmg ambil kira penjimatan minyak, selesa dan tak sakit badan utk long distance sbb bakal berpindah ke rawang next year tp kerja di KL. Inshaallah saya akan sambar dlm masa 2-3 hari ini. So ..harap yang terbaik utk saya dan kita semua.Kpd Omprakash saya juga minat fotografi nanti buleh shoot sama2. hehehe…salam…

  168. Betul tu FZ ni makin lama bawak makin sedap

  169. dh 2 tahun pakai FZ, mmg tak mengecewakan.. penjimatan minyak mmg tak leh dinafikan lagi.. full tank ulang alik KL – PJ leh thn seminggu lebih..
    ada hati gak nak sambar yg lain lak pasni, tp moto ni x kan sesekali aku jual beb..

  170. assalamualaikum… best la baca topik anda semua… pujian utk paklong OMPRAKASH banyak ilmu bab moto,kalu leh jumpa,mau kenai lebih rapat,boleh kutip ilmu …. insyaallah saya pun akan join anda jadi FZian,tapi harinya belum tau sebab duit belum cukup…
    Kat kedah (Chin Hin jitra) leh dapat harga RM7761 cash,hutang RM 9k (36 bulan)…. baru ja pi servey ngan famili,guna utk gi keja ngan kursus (long distant jugak)…memang minat tang patern dia,mantap… bukan nak laju pun,penah eksiden dulu masa pakai cub buruk(serik)… kepada gu yang nak cari moto murah,chin hin jitra jawapan untuk org utara,lain negeri pun kalau beli,berbaloi sebab beza harga 4-5ratus gak….

  171. Komen omprakash 147 menarik minat saya.. bila geng FZ nak join bergambar? saudara omprakash boleh create FB group x utk ahli2 FZ? :-)

  172. Salam ….Akhirnya moto ku telah keluar semalam..So far mmg best ride santai mcm. terus aku pasang cover kat fork, enjin bawah dan mud guard(kalau x silap nama dia) jadi moto x de lah nampak kosong sgt.. tapi msh dlm pantang daa…Bila jumpa kawan2 yg guna FZ150 ni kat kedai2 aksesori kebanyakan dorang tak kedekut nak share ilmu..GO FZ150 GO..

  173. Salam semua, ada sesiapa yg boleh bg tips service untuk fz nie per month?,means apa yg kena tukar,and coolen untuk fz nie bila je kena tukar? Then tmpt kerja aku jarak adalah dlm 25km aku ulang alik,minyak ron97 v-power shell sje ke yg terbaek atau smua jenis ron 97?if aku isi full tank agak2 smpi bila ya boleh bertahan , kawan dh nk angkat nie fz, then aku ada trdgr produk mygreen oil ,minyak drpd tumbuh-tumbuhan,ura2 mengatakan effectnya boleh tahan.ada sesiapa yg dh cuba.? Boleh kongsikan.nk try jugak haha. Harap2 kawan boleh respond ya.terima kasih

  174. FZ ni awal-awal memang lemau skit tapi lama kelamaan makin meningkat prestasinya.Dulu FZ saya susah sangat nak dapat 120km/j(120km/j dah nak rasa melayang!) tapi sekarang ok je malah boleh blah lagi.Sekarang ni bab-bab minyak aku x risau sangat dan kebanyakkan owner FZ kat kwsn perumahan aku peramah orangnya.Syokk……

  175. kepada otwforfz150i FZ ni bila dah 1000km tukar minyak hitam,cuci penapis udara dll dan ingat kene selalu jaga rantai(alah bila kau dah beli dapat punye buku panduan pemilik)Pasal minyak pakai je mana-mana Ron 97 xde ape effect pun.

  176. Baru ni saya buat loan Bank Rakyat nak sambar Kawasaki Versys RM38,00 cash dan dah ambik lesen B full RM420.00. Bawaklah makcik hang pi kedai pilih motor di Jalan Putra Alor Setar . Kami pun pilihlah full face halmet serta givi box kiri kanan dan bayar deposit sedikit. Balik rumah makcik hang pi cerita kat mak mentua dia (emak saya lah tu). Emak saya pun nasihat jangan beli kerana dia kata saya dah tua, bahaya kalau lari laju-laju dan kalau ada duit janganlah membazir dan jom pi Mekah buat umrah katanya. Sebagai anak saya terpaksalah ikut nasihat mak walaupun dah tua. Maka saya pun pakailah balik FZ150i dan duit 50k tersebut saya belilah firing vxion di kedai motor Kota Sarang Semut harga RM260 saja dan pada bulam Mei ini saya bawa emak dan isteri mengerjakan umrah di Mekah selama 2 minggu.

    Pikir-fikir balik betul juga kata mak, kita ni suka ikut nafsu beli bukan kerana keperluan tapi kerana kehendak yang sebenarnya tak perlu. Orang lain ada kita pun nak ada, lepas tu tuhan bagi kita rezeki lebih sikit mulalah kita nak merapu, nak beli motor besarlah, nak tukar kereta barulah dan nak kawin satu lagilah….. tepuk dada pelan-pelan dan tanya iman.

    Kalau pakai Kawasaki Versys: tayar belakang RM800, tayar depan RM450, rantai spoket satu set RM600, roadtax RM250, insuren RM800, assesories lagi, masuk geng konvoi lagi ke Siam dan tempat yang jauh-jauh dan kawan pulak bukan boleh dengan geng lesen B2 tapi dengan orang top-top dan tentu belanja besar. Pakai setahun rasa poket rabak dan mulalah nak lets go motor dan tentu harganya drop menjunam.

    Moral of the story is ikut nasihat mak, beli kerana keperluan bukan kehendak dan Happy Riding with Yamaha FZ150i…bulan depan kita pi umrah. Nak tanya korang berani dak pi Mekah konvoi dengan FZ150i ?

  177. wow.. gi umrah naik FZ150? salah satu syarat rukun adalah kemampuan.. adui, xmampu la nak naik fz, jauh. kos naik flight etc. gi umrah dlm rm5ribu lebih. Rasanya kos naik flight lag murah.. klu nak konvoi ramai2 boleh la cuba.. kena lalu byk negara dan luas pegalaman. Rasanya berapa lama nak sampai mekah? Aku umrah dah pi tp haji tggu que.. omprakash, aku cdg nak beli kawa ER6-F, moto tu ok x? siapa ada pengalaman dgn ER6 nih….? cuba cer citr sket…..

  178. Wahai saudaraku Beginer, nak jalan jauh guna ER6F dari segi motor tu saya rasa ianya sanggup tapi ~ kedudukan postur badan semasa menunggang agak ke hadapan menyebabkab bebanan pada tangan, lengan, bahu dan pinggang dan kita cepat rasa kebas, lenguh dan letih.
    Kalau nak jalan jauh gunakan Kawasaki Versys kerana kedudukan badan lebih menegak dan santai tanpa bebadan kepada mana-mana anggota badan. Tapi macamana pun tunggang FZ150i lagi bagus……jimat kos yang penting ~ sampai ke distinasi!

  179. Komen dari rakan yg ada superbike mmg Versys pihan terbaik bagi yg suka jln jarak jauh dan dia mmg dah beli versys tu pon. Tp bdn saya ni kecik jer, klu Kawa250 pula, bagaimana?

  180. Betul tu encik omprakash kalau hidup di dunia ni bertuhankan nafsu memang sengsara dikemudian hari.kepada sesiapa nak berjinak-jinak dalam dunia motosikal ni baik beli je moto ni murah skit banding ngan moto lain.

  181. salam nape fz sye standard blh saty 100 je.. bile turun bukit bru 120… ade cadangan tak nak laju kan sikit mtr ni… dapat 140-150 pon dah ok dah.. tlg sye otai2 semua…

  182. sye dah test kawasaki rr150(abg punye).. memang best die punye pickup ngan top speed trbaik. standard blh out meter 200 tu pon dah tak berani nak laju lgi… tapi minyak cepat mkn tak mcm fz save tahap gile..bru2 ni sye test kawasaki er6n(bapak bru angkat) pulas sikit je dah 120 memang sedap tu pon tengah pantang.. tunggu la abis pantang blh test kat hiway..walaupon fz ku tak laju blh pegi 100-110 je.. tapi aq syg bab lampu bulat aku suke nampak mcm ducati.. hahaha ape2 pon nak bawak laju ade jalan2 nye.. jgn belasah je.. karang menyesal..

  183. salam 9499, rasa klu dpt speed mcm tu kira moto baru beli kut.. saya pon begitu jugak, mula2 nak naik 100 pon ssh, mcm berat jer.. org kata piston blum cukup masak lagi. skang ni dh 3 bulan sy bw FZ150 klu takat 120km/j biasa je.. boleh capai smpi 140km/j.. hati2 dijalan raya ye…

  184. salam.. nak tanya skit rakan2 fz, lau gear 5 rpm 7000 speed korang berapa ye?
    ada ka perlu tukar spoket utk tambah speef. sebab sy dpt dlm 90-100km/h ja.

  185. fz paling terbaik..save minyak..segamat -jb rm10 je..kepada sesiapa yang ada niat nak beli motor ni,teruskan je niat anda..confirm tak menyesaL…

  186. kepada semua master fz..nak mintak pendapat korang sikit. minyak hitam yang paling sesuai digunakan apa ye???? lagi 1, berapa harga headlamp byson..???nak pasang dekat fz aku lah…baru style

  187. Fz ni memang jimat aku berulang dari shah alam ke sepang perjalanan lebih kurang 1 jam sehari,baru 3 bulan pakai terasa jimat….. Cuma kurang laju je la….. Habis laju pun 120 km je….. Nak juga cuba ubah suai laju kan sikit tapi risau ada efex kat enjin atau injeksen…. Komen sikit cam mana klu leh dpt 130/140 km pun cukup la

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here