RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION

By • Apr 25th, 2010 • Category: ! Daily Info & Reviews, Vehicles
2010 YAMAHA FZ150i NEW EDITION 1
 
The Yamaha FZ150i is a small capacity sport bikes made by Yamaha Motor. This year, Yamaha Motor Malaysia has just launched an FZ150i updated version  , the first underbone bike in Malaysia that features fuel injection delivery method. After a successful 2 years in market, The new yamaha FZ150i version can be seen in new sporty headlamp design replacing the old model classic naked headlamp. in addition with new colour and new decals design make FZ150i look more sporty yet fierce bike. This is fuel injection affordable motorcycle and it goes saving fuel consumption . the 2010 FZ150i price is sell from RM7988
This bike is actually has long been available in Indonesia and known as Yamaha Vixion.  The first  model of FZ150i  was launched in Malaysia on January 2008 at First World Hotel, Genting Highlands as the first completely knocked down or CKD bike to be fuel-injected in Malaysian motorcycle market.  .
 
..
 2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION
 

2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION

  
Yamaha has introduced their new FZ150i with fuel injection, new sporty headlamp  and new decal design in blue,black and red new colour.
 
yamaha 2010 fz150i new features:
– 150cc
– 4-valve
– Liquid-cooled
– All-new headlamp design
Tubeless tires
 
 

2010 YAMAHA FZ150i SPORTY EDITION 1

 
yamaha 2010 fz150i Technical Specification:
 
Class: Naked sport bike
Engine: 149.8 cc, liquid cooled 4-stroke, SOHC, single cylinder
Power: 11.10 kW @8500 rpm
Torque :13.10 Nm @7500 rpm
Overall length x width x height  :2,000 x 705 x 1,035 mm 
Seat Height: 760 mm
Wheel base: 1,282 mm
Minimum Ground Clearance: 167 mm
Dry weight/ Curb weight: 114 kg 
Fuel oil capacity: 12.0 litres
Clutch type: Wet, multiple-disc
Transmission: constant mesh 5-speed  w/multi-plate clutch
Cooling System : Liquid 
Brake front / rear: Single disc brake / Drum Brake
Wheelbase: 1282 mm
suspension fork/rear: telescopic/monocross
tyre front/rear: 2.75-17 41P / 90/90-17m/c 40P

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 81,766

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

189 Responses »

  1. sy setuju nak nk tmbh accesories mcm cdgan 135.omprakash, pastu nak upgrade tayar lebar sket 110/80 & 90/80 blakang depan.. ok x?

  2. Kalau nak tukar tayar lebar carilah pattern bunga terbaharu dan boleh ciluk cantik semasa drive di Farser Hill ke atau Simpang Pulai Cameroon Highland ke?

  3. kepada omprakash atau mana-mana FZian disini macamana nak atasi masalah cut off kat moto FZ ni.Hari tu lepas moto aku habis pantang aku test la sikit 2 moto aku tapi just dapat 100km/h jarum speedometer kat 100km/h jee.Tak bergerak langsung.

  4. Heran juga kerana berat saya 95kg tapi masih boleh dapat 130-140 kmj. Bawak pi kedai tengok adjust dia punya eletronik ke, atau ganti plug baru ke atau mungkin air filter tersumbat ke…..

  5. as.salam,kawan2 sy pun baru order fz150i baru,tak dpt lg,tp mmg harga skrg dk cecah rm9k,tp sy ambk dkt pengkalan hulu perak…sy duduk kedah dan sy nak kan plat pulau pinang,katanya model baru 2012,tp tak tau la rupa dia ada beza ka dak,tp yg pasti sy nk guna utk pi kerja dari baling ke mak mandin sbrg perai…80-100km sehala…pakai keta kopak pakit saya ni…tol lg…

  6. dgn jawapan2 yg diberi oleh rakan2 dlm forum ni sekurang2nya dpt juga sedikit atau byk maklumat tentang fz150i…harap2 terbaik la…

  7. Hai kglalang, baru tiga bulan lepas jiran saya beli kat Alor Setar RM7,700 saja (cash) macamana sapai 9k ni?. Kalau nak berulang alik kerja sejauh itu jangan lupa kerap tukar minyak selinder dan filternya. Minyakkan rantai setiap 500km perjalanan dan kalau ada duit lebih pasang tong kiri kanan (RM600) jenama kappa atau givi. Semasa start pastikan lampu injection padam terlebih dahulu. Fz yang saya guna sekarang ini penggunaan minyak petrol satu ringgit bagi setiap 25 km pada kelajuan antara 110-130kmj ikut lebuhraya.
    Selamat menunggang dengan selamat.

  8. terima kasih en omprakash atas nasihat anda,akan saya buat lepas dpt fz sy nnt,psl harga sy tak pasti tp saya byr secara ansuran,byr muka rendah…katanya ini model baru sikit,tp sy tak kisah,janji blh bawa saya pi keja hari2…

  9. Disebabkan masih x berpuas hati aku test full throtle lagi nasib baik la naik sikit.Dicadangkan supaya FZ ni pakai sprocket saiz 40.Memang mantap!!

  10. Lepas habis spoket ni, kita test spoket 40 pulak. Tapi kalau nak laju kita tunggu FZ250i dengar kata harga 20k saja tapi boleh pecut sampai 170 kmj. Cuba tanya Hong Leong bila nak bawa masuk ke Malaysia…

  11. fz minyak moto memg save..aku skrg pakai duk berulang alik gi keje mmg sempoi..moto ni naked bike ,bawak rilek je..makin laju makin stabil banding dgn rxz n lc ade la goyang sikit..bdn rasa penat tp sjak pkai fz bdn x sakit2 bro..top speed ley cecah 170km/j pas aku modiefied control box modal lam rm4rat,,miyak save plak..tu yg best ttg moto ni..layan corner tip top ..fz mmg hebat..satu lg tip nak bwak moto ni maen rpm die try tgk..

  12. Bro hilz camner FZ bro ley cecah 170km/j cecite2 (Tip-tip sikit ) And lagi satu control box tu ape dia.Kat kedai biasa boleh x nak mody control box.Sekian

  13. sy baru jer tukar minyak itam.. skang dah 600km. skali skala sy gi keje naik moto fx ni a.setaq penang.. naik kete slalu mmg kopak. minyak mmg save, lbh kurang kira rm8 bagi 200km. speed mmg leh pergi jauh lg tp sy bawa 120km/j jer..hehe. ada sape2 x yg ulang alik a.setaq – penang, bleh la konvoi sama2. dari s.petani ke a.setaq boring sket la sbb pilot moto xramai, fz lagi la…

  14. Salam perkenalan dan selamat sejahtera,

    Segala komen tuan telah saya amati, banyak yg positif…..saya baru nak booking this machine next week…..harap2 semua berjalan lancar dan berbaloi-baloi……laju bukan kepentingan saya rasa, keselamatan dan penjimatan adalah keutamaan…..

  15. bravo

  16. FZ ni klu makin lama jentera ni bergerak, makin smooth engine.. boleh capai 130km/j lebih sket, itu pon dah kira ok.

  17. Salam sejahtera …saya dah banyak masuk website utk review moto FZ ni. Saya rasa mmg berbaloi beli motor ni. So far cash paling murah saya dah jumpa rm8300 tp msh blh nego lagi disekitar Cheras ni dlm 3 kedai moto yg dah pegi. Seperti komen2 sebelum ni saya mmg ambil kira penjimatan minyak, selesa dan tak sakit badan utk long distance sbb bakal berpindah ke rawang next year tp kerja di KL. Inshaallah saya akan sambar dlm masa 2-3 hari ini. So ..harap yang terbaik utk saya dan kita semua.Kpd Omprakash saya juga minat fotografi nanti buleh shoot sama2. hehehe…salam…

  18. Betul tu FZ ni makin lama bawak makin sedap

  19. dh 2 tahun pakai FZ, mmg tak mengecewakan.. penjimatan minyak mmg tak leh dinafikan lagi.. full tank ulang alik KL – PJ leh thn seminggu lebih..
    ada hati gak nak sambar yg lain lak pasni, tp moto ni x kan sesekali aku jual beb..

  20. assalamualaikum… best la baca topik anda semua… pujian utk paklong OMPRAKASH banyak ilmu bab moto,kalu leh jumpa,mau kenai lebih rapat,boleh kutip ilmu …. insyaallah saya pun akan join anda jadi FZian,tapi harinya belum tau sebab duit belum cukup…
    Kat kedah (Chin Hin jitra) leh dapat harga RM7761 cash,hutang RM 9k (36 bulan)…. baru ja pi servey ngan famili,guna utk gi keja ngan kursus (long distant jugak)…memang minat tang patern dia,mantap… bukan nak laju pun,penah eksiden dulu masa pakai cub buruk(serik)… kepada gu yang nak cari moto murah,chin hin jitra jawapan untuk org utara,lain negeri pun kalau beli,berbaloi sebab beza harga 4-5ratus gak….

  21. Komen omprakash 147 menarik minat saya.. bila geng FZ nak join bergambar? saudara omprakash boleh create FB group x utk ahli2 FZ? :-)

  22. Salam ….Akhirnya moto ku telah keluar semalam..So far mmg best ride santai mcm. terus aku pasang cover kat fork, enjin bawah dan mud guard(kalau x silap nama dia) jadi moto x de lah nampak kosong sgt.. tapi msh dlm pantang daa…Bila jumpa kawan2 yg guna FZ150 ni kat kedai2 aksesori kebanyakan dorang tak kedekut nak share ilmu..GO FZ150 GO..

  23. Salam semua, ada sesiapa yg boleh bg tips service untuk fz nie per month?,means apa yg kena tukar,and coolen untuk fz nie bila je kena tukar? Then tmpt kerja aku jarak adalah dlm 25km aku ulang alik,minyak ron97 v-power shell sje ke yg terbaek atau smua jenis ron 97?if aku isi full tank agak2 smpi bila ya boleh bertahan , kawan dh nk angkat nie fz, then aku ada trdgr produk mygreen oil ,minyak drpd tumbuh-tumbuhan,ura2 mengatakan effectnya boleh tahan.ada sesiapa yg dh cuba.? Boleh kongsikan.nk try jugak haha. Harap2 kawan boleh respond ya.terima kasih

  24. FZ ni awal-awal memang lemau skit tapi lama kelamaan makin meningkat prestasinya.Dulu FZ saya susah sangat nak dapat 120km/j(120km/j dah nak rasa melayang!) tapi sekarang ok je malah boleh blah lagi.Sekarang ni bab-bab minyak aku x risau sangat dan kebanyakkan owner FZ kat kwsn perumahan aku peramah orangnya.Syokk……

  25. kepada otwforfz150i FZ ni bila dah 1000km tukar minyak hitam,cuci penapis udara dll dan ingat kene selalu jaga rantai(alah bila kau dah beli dapat punye buku panduan pemilik)Pasal minyak pakai je mana-mana Ron 97 xde ape effect pun.

  26. Baru ni saya buat loan Bank Rakyat nak sambar Kawasaki Versys RM38,00 cash dan dah ambik lesen B full RM420.00. Bawaklah makcik hang pi kedai pilih motor di Jalan Putra Alor Setar . Kami pun pilihlah full face halmet serta givi box kiri kanan dan bayar deposit sedikit. Balik rumah makcik hang pi cerita kat mak mentua dia (emak saya lah tu). Emak saya pun nasihat jangan beli kerana dia kata saya dah tua, bahaya kalau lari laju-laju dan kalau ada duit janganlah membazir dan jom pi Mekah buat umrah katanya. Sebagai anak saya terpaksalah ikut nasihat mak walaupun dah tua. Maka saya pun pakailah balik FZ150i dan duit 50k tersebut saya belilah firing vxion di kedai motor Kota Sarang Semut harga RM260 saja dan pada bulam Mei ini saya bawa emak dan isteri mengerjakan umrah di Mekah selama 2 minggu.

    Pikir-fikir balik betul juga kata mak, kita ni suka ikut nafsu beli bukan kerana keperluan tapi kerana kehendak yang sebenarnya tak perlu. Orang lain ada kita pun nak ada, lepas tu tuhan bagi kita rezeki lebih sikit mulalah kita nak merapu, nak beli motor besarlah, nak tukar kereta barulah dan nak kawin satu lagilah….. tepuk dada pelan-pelan dan tanya iman.

    Kalau pakai Kawasaki Versys: tayar belakang RM800, tayar depan RM450, rantai spoket satu set RM600, roadtax RM250, insuren RM800, assesories lagi, masuk geng konvoi lagi ke Siam dan tempat yang jauh-jauh dan kawan pulak bukan boleh dengan geng lesen B2 tapi dengan orang top-top dan tentu belanja besar. Pakai setahun rasa poket rabak dan mulalah nak lets go motor dan tentu harganya drop menjunam.

    Moral of the story is ikut nasihat mak, beli kerana keperluan bukan kehendak dan Happy Riding with Yamaha FZ150i…bulan depan kita pi umrah. Nak tanya korang berani dak pi Mekah konvoi dengan FZ150i ?

  27. wow.. gi umrah naik FZ150? salah satu syarat rukun adalah kemampuan.. adui, xmampu la nak naik fz, jauh. kos naik flight etc. gi umrah dlm rm5ribu lebih. Rasanya kos naik flight lag murah.. klu nak konvoi ramai2 boleh la cuba.. kena lalu byk negara dan luas pegalaman. Rasanya berapa lama nak sampai mekah? Aku umrah dah pi tp haji tggu que.. omprakash, aku cdg nak beli kawa ER6-F, moto tu ok x? siapa ada pengalaman dgn ER6 nih….? cuba cer citr sket…..

  28. Wahai saudaraku Beginer, nak jalan jauh guna ER6F dari segi motor tu saya rasa ianya sanggup tapi ~ kedudukan postur badan semasa menunggang agak ke hadapan menyebabkab bebanan pada tangan, lengan, bahu dan pinggang dan kita cepat rasa kebas, lenguh dan letih.
    Kalau nak jalan jauh gunakan Kawasaki Versys kerana kedudukan badan lebih menegak dan santai tanpa bebadan kepada mana-mana anggota badan. Tapi macamana pun tunggang FZ150i lagi bagus……jimat kos yang penting ~ sampai ke distinasi!

  29. Komen dari rakan yg ada superbike mmg Versys pihan terbaik bagi yg suka jln jarak jauh dan dia mmg dah beli versys tu pon. Tp bdn saya ni kecik jer, klu Kawa250 pula, bagaimana?

  30. Betul tu encik omprakash kalau hidup di dunia ni bertuhankan nafsu memang sengsara dikemudian hari.kepada sesiapa nak berjinak-jinak dalam dunia motosikal ni baik beli je moto ni murah skit banding ngan moto lain.

  31. salam nape fz sye standard blh saty 100 je.. bile turun bukit bru 120… ade cadangan tak nak laju kan sikit mtr ni… dapat 140-150 pon dah ok dah.. tlg sye otai2 semua…

  32. sye dah test kawasaki rr150(abg punye).. memang best die punye pickup ngan top speed trbaik. standard blh out meter 200 tu pon dah tak berani nak laju lgi… tapi minyak cepat mkn tak mcm fz save tahap gile..bru2 ni sye test kawasaki er6n(bapak bru angkat) pulas sikit je dah 120 memang sedap tu pon tengah pantang.. tunggu la abis pantang blh test kat hiway..walaupon fz ku tak laju blh pegi 100-110 je.. tapi aq syg bab lampu bulat aku suke nampak mcm ducati.. hahaha ape2 pon nak bawak laju ade jalan2 nye.. jgn belasah je.. karang menyesal..

  33. salam 9499, rasa klu dpt speed mcm tu kira moto baru beli kut.. saya pon begitu jugak, mula2 nak naik 100 pon ssh, mcm berat jer.. org kata piston blum cukup masak lagi. skang ni dh 3 bulan sy bw FZ150 klu takat 120km/j biasa je.. boleh capai smpi 140km/j.. hati2 dijalan raya ye…

  34. salam.. nak tanya skit rakan2 fz, lau gear 5 rpm 7000 speed korang berapa ye?
    ada ka perlu tukar spoket utk tambah speef. sebab sy dpt dlm 90-100km/h ja.

  35. fz paling terbaik..save minyak..segamat -jb rm10 je..kepada sesiapa yang ada niat nak beli motor ni,teruskan je niat anda..confirm tak menyesaL…

  36. kepada semua master fz..nak mintak pendapat korang sikit. minyak hitam yang paling sesuai digunakan apa ye???? lagi 1, berapa harga headlamp byson..???nak pasang dekat fz aku lah…baru style

  37. Fz ni memang jimat aku berulang dari shah alam ke sepang perjalanan lebih kurang 1 jam sehari,baru 3 bulan pakai terasa jimat….. Cuma kurang laju je la….. Habis laju pun 120 km je….. Nak juga cuba ubah suai laju kan sikit tapi risau ada efex kat enjin atau injeksen…. Komen sikit cam mana klu leh dpt 130/140 km pun cukup la

  38. Aku pakai fz dah setahun setengah. Selalu bawa 70-90kmj saja.nak bawa laju2 kecut perut takut eksiden. Tapi minyak memang jimat. Untuk rekod aku pernah isi minyak selepas jalan 508km.itupun ada baki lagi.

  39. Saya salah seorang penunggang Fzi 150 ….cuma tips dari saya untuk menentukan bacaan kelajuan yang sebenar – sila bawa gps dan lihat speedormeter gps dan bandingkan dengan speedormeter motor anda….adakah sama bacaan yang di perolehi? Jika tidak, meter motor mungkin ada masalah dan perlu di periksa semula – sekian.

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here