RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

NEW MOTORCYCLES: 2009 MODENAS CT 110 PRICE, SPEC VIDEO REVIEW

By • Oct 25th, 2009 • Category: Vehicles
 

MODENAS CT110

 
Modenas had launched it’s latest moped modelCT 110 which is the replacement of the 1996 Kriss 110 after modenas gt 128 this year.the new modenas ct 110 was officiated by Dato’ Syed Mohamad Bin Syed Murtaza who is the Chairman of DRB-HICOM also Modenas Chairman and accompanied by Dato’ Seri Haji Mohd Jamil Khamil, the Managing Director of DRB-HICOM Group,  in Glenmarie, Shah Alam on 23 oct 2009.  3S – Stabil,Selesa,Selamat  is what represent the new ct110 motorcycle.
NEW MOTORCYCLES: 2009 MODENAS CT 110 PRICE, SPEC VIDEO REVIEW 
 
After a successful marketing with modenas GT128, this new rebatch has been powered by the 110cc engine same as previous KRISS models, 110 four-stroke motorcycle comes with a change in a performance also with sporty and trendy design.It is also equipped with:
- dual-piston front disc brake,
- headlight  adjustable from the rider’s seat,
- an additional second brake light which is a first among the mopeds,
- a dual tone seat.
- a smoother kick-start With the de-comp engine technology and
- a new rotary gear system.
- larger fuel tank of 5.3liters, the biggest in the below 150cc moped class will benefit riders for a 250km full tank travel distance.
 
The CT 110 comes with four colors with attractive graphics decal stickers.
-Iris Red,
-Solar Gold,
-Sphere Silver and
-Nova White

NEW MOTORCYCLES 2009 MODENAS CT 110 PRICE, SPEC VIDEO REVIEW 1

 
Mr. Bastamam Hamzah, Chief Executive Officer  of Modenas had said that:
‘We hope the introduction of CT 110 today and GT 128 last March,  would be a catalyst for us in our continuus effort to ensure that Modenas would be the best selling brand with high-quality motorcycle, and further assist in driving the Malaysian motorcycle industry to be at par with other established motorcycle manufacturers in the world.”
 
MODENAS targets to increase its 12% current market share to 15% now with an average sales of 5,000 units per month, with the introduction of the modenas CT 110.
NEW MOTORCYCLES 2009 MODENAS CT 110 PRICE
 
The modenas ct 110 prices:
 
RM 4,188.00 (electric starter)
RM 3,888.00 (kick starter)
*Price shown is Sales Price (not including Roadtax & Insurance)
 harga modenas ct 110.
promo spec video by modenas
 
 
modenas ct 110 specs:
 
Engine;
Type: 4-stroke single cylinder SOHC
Bore: X Stroke 53 x 50.6 mm
Displacement: 111 cc
Compression Ratio: 9:3
Carburetor: Keihin PB18 x 1
Ignition System: Magneto to CD1
Starting System: Kick and Eletric Starter
Cooling System: Air cooled
Lubrication: Forced lubrication wet
 
 
Transmission;
Type: 4-SPEED ROTARY
Clutch: Centrifugal and wet multiple disc
Primary Reduction Ratio: 3.048 (64/21)
Final Reduction Ratio: 3.0 (42/14)
Driving System: Chain
 
 
Chassis; 
Type: Pipe backbone
Front Suspension: Telescopic fork
Rear Suspension : Trailing swing arm suspension
Front Brake: Disc 220 mm
Rear Brake: Drum 110 mm
 
 
Electrical System; 
Battery: 12 V 3 Ah
 
 
 ct 110 vs kriss spec

MODENAS CT 110 VS KRISS

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 29,517

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

33 Responses »

  1. Satu lagi rekaan bagus dari Modenas, tahniah!!

  2. tangki dia besar tu.. sapa yg dh oder.. leh bg komen..

  3. Saya sudah memiliki motorsikal model GT 128, ianya amat memuaskan. Buktinya saya dah berjalan dari Terengganu ke Puchong Selangor mengambil masa lebih kurang 3 1/2 jam dan hanya berhenti apabila untuk mengisi minyak. Sehingga kini iaitu sejak 3 bulan saya menggunakan motosikal ini, saya dapati belum ada kerosakan kecil sekali pun malah tiada skru yg longgar dimana- mana bahagian sekalipun. Syabas buat Modenas kerana telah menunjukkan kemajuan yang mana motosikal nasional prestasi tidak jauh bezanya dengan negara pengeluar yang lebih maju. SYABAS!!!

  4. moto modenas ni mmg aku respek r walaupun aku pakai moto jepun. standing ngan moto jepun dah la tu murah pulakkan?

  5. am glad modenas introduced into the market the ct110 and gt 128.i bellieve modenas is the sister company of kawasaki and i’m hoping that kawasaki philippines will intoduce these models here in our local market. i am a proud owner of kawasaki an 110 and this bike is still running smoothly these days. i bought this bike last march 18, 1999! this is my everyday use bike and is also used for trailriding on weekends.i love the torque output of this great bike as well as its speed and nice front and rear suspensions. i hope to buy anyof these two models as soon as kawasaki philippines wll introduce this in our local market. great job modenas! Suggestion: please introduce a dual purpose bike using the 110 or 128 engine as mini enduro models utililizing the kawasaki kx 85 or klx 110 frame as underbone model. good luck!!!

  6. lampu belakang dia dah nampak daring cuma kepala depan dia ade nampak besar skit….kalau kecil skit
    n nampak garang lampu sisi kalau bleh letak pada sayap..baru nampak extrem…
    tahniah modenas …harap masa depan modenas akan kluar model cc 135 yang lebih extrem setanding dgan
    model motosikal berjenama lain syabass…

  7. syabas modenas! moto nie memang cun la..tank besaq, enjin pon pawer sbb dh terbukti kriss lama mmg ada performance..
    klebihan moto nie adalah snang utk bikin enjin..cuma wat sikit2 je kalo nak pawer lg..kpd mat rempit dan abg tanjung yg nk mtor pawer sila la
    ke kdai moto yg berhampiran utk mndapatkan modenas ct110 ini…hehehehe

  8. set CT 110 msuk x utk kriss 110 yg 1st edition?haha..suke model nie..nmpk garang..modenas makin maju skrg nie..design garang2 laker..hehe..

  9. saya baru order motor ni. memang amat berminat. saya buat instalment. otr harga rm4465. ok la tu. dah pakai kang saya komen lg.

  10. Hye.. dah beli CT110 ni.. Mmg bgs n sgt memuaskan !! Setanding dgn motor jenama lain.. Yezz !!

  11. ha..saya dah beli dah motor CT110 ni memang best dari segi reka bentuk nyer…umm memang cantik..highway mencecah 135 km/j boleh cucuk angin LC135 yg baru he2….

  12. Ingat hbs hutang hal lain nak sambar sebiji moto baru ni, moto lama nak taruk tong tepi buat niaga air! Dah tengk dah kt kedai, fuhhh mengancam!

  13. aku dah angkat sebiji moto ni…sebab aku tertarik dengan DESIGN dia saja. memang puas hati. tenung lama2 pun tak jemu. harap2 lepas ni keluar versi CT110R . biasa la kan. mula2 issue yang standard punya. lepastu keluar yang garang2 sikit. taruk spot rim,. color baru. disk brake besar sikit.

  14. baru seminggu beli motor ni… memang puashati laa. engin smooth.. setiap kali pandang nampak menarik.. tiap2 hari buat pegi kerja, minyak sekali isi penuh sampai skg, tak pernah kurang2lagi … cuma belum habis dia punya edah.. tak tess lagi maksimum speed.. hehe.. memang puashati laa.. tahniah modenas..

  15. mto ct110 mmg smat…
    tp pick up x kuat…
    cbe bagi cdangan camane nk memwatknnye speed…
    wat mase neyh aq da tukar sproket 38-13..
    boleyla…
    pasan X???? motonye RenDah kan…
    spare part terbaru untuk ct110 ape yang da kuar??
    sport-rim edisi110 pnye xde ke???
    side mirrror crom xde ke…

  16. modenas..
    sediaknla 1 ruang blog untuk sport pnye..

  17. Mmg mantap jgk moto ni..

  18. salam..aku dh bli moto ni tgh bln januari hr 2..enjin dye mmg best..laju pn laju gak..yg x best nyer,meter minyak dye rosak tyme aku bli 2..tp lps org kdai 2 adjust sket,,dh ok dh..motor ni mmg rendah..mudah je nk sagat klaw pusing leper..tp ble kte duduk atas moto ni,,kte akn brase lbeh tingi dr moto2 laen..minyak utk full tank lbeh kurang rm9.stiap 100 km same dgn half tank..so,,klaw tank full,kte blh berjalan lbeh kurang 200km.pikap dye pn best gler..blh thn r..body dye plak rase ringan.tu jela yg dpt aku komen psl ct110..

  19. GT 128 engin mantap, body cantik gaya mempersonakan.. aku nk bli satu la.. ok x??.

  20. aku baru oder isnin dpn dapat lah aku bawa CT 110.aku nak rasa kehebatannya…design memang cute sangat nampak mantap dan garang….kalau ok kita bt tame nanti..ok u all…

  21. Salam sejahtera semua…
    Last Saturday night aku turun KL, lepak kat Dataran Merdeka dan sekitarnya, bebudak ramai gunakan Rxz, 125Z, LC dan Ex 5 untuk dot dot… (korang faham2 la) hehee.. Modenas dan Suzuki kadang-kadang je aku tengok.. huhuu.. napa yer?.. X caya korang tgk lah sendiri..:-)..

  22. keterangan lanjut bleh lah usha usha CTBikerz forum leh dapat info lebih…..di >>>>>> http://www.ctbikerz.com/forum/

  23. wei…aku dah angkat moto ni…tpi x yakinn la ngan top speed dy…aku ni mat rempit…..so,bila nak race nanti tkot gak r………..any suggestionssssss,,please..

  24. memang berbaloi beli Moto ni buat pegi keja balik keja, Minyak save performance pun ok jugak.

  25. Murah n ekonomi gler r hrga ct ni ! Nk ckp power.xpower sgt coz ktagori moto kapcai..Rse nk angkt sbijik la wt jd moto p keje..mls wk superbike kawasaki ninja 1000cc ak lg p keje..mklum la..syg punye pasai wlaupun laju thp gaban..

  26. smat cume lampu blakang kene tukar skit bg smat…

  27. design lampu blakang kurang berkenan..
    harap modenas perbaiki bhg suspension blakang sbb terlalu lembut.
    enjin pon susah nak hidup pagi2.

  28. Modenas CT110 ni pick up memang mantap…..gua siap “tapau” Honda Wave 110….waktu test power ari tu…..Ha3….puas hati sekali….kelas kapcai kat kampung aku sume aku dah baraikan….dulu bukan main berlagak lagi budak-budak badigol Honda Wave 110 kat kampung aku….sekarang baru dia orang rasa penangan motobike baru aku…….Modenas CT110…..

  29. i dah beli motor ni hampir 6 bulan.. i dah round dari Kota Kinabalu ke Ranau. tiada masalah punya…..bestlah naik bukit pun senang

  30. gt 128 mmg best…
    enjinnya terbujti berkuasa
    motor nie mmg x laju mcm lc
    tp motor nie mmg sesuai untuk jalan jauh,
    tp body gt lagi mantap dari lc

  31. bagus juga…..

  32. bagus juga

  33. kalo gurl yg gna..sesuai x????
    mcm bkenan jer laaa…
    hehehehe

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here