RMreview review Malaysia product reviews information top user info shop

HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE – CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC – 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT

By • Apr 27th, 2009 • Category: ! Daily Info & Reviews, Vehicles
 
HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE - CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC - 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT
 
Honda brand is very familiar to our malaysia especialy to motosikal kapcai enthusiast, even model like C70 dan EX5 had been prime branded trusted since very old time. build for tough and agility for this 4 strokes had successfully tackle our heart, as a fact the c50 still used at the rural villages and being an antique feature.
 
Boon Siew Honda Sdn Bhd had launched the Honda icon in Malaysia, which is what Honda calls an “A.T. Motorcycle”, but of course the rest of us refer to it as a scooter. This new model joins Honda’s other Malaysian scooter offering, the Honda Click. The transmission system is Honda’s V-Matic belt CVT with a gear ratio of between 2.68 to 0.85. It’s engine is a 110cc 4-stroke air cooled unit (the Honda Click is liquid cooled).
 
this maiden model, V-Matic automatic transmission Honda icon, the new joyride“The Honda icon is very first in the next wave of exciting new products coming your way,” “Honda icon symbolizes confidence. Confidence and resilience in the face of the resilient Malaysian economy, confidence in the Malaysian motorcycle market, and most of all, confidence in You, our loyal and dedicated family of Honda dealers.” said Mr. Shoichi Harada, Managing Director of Boon Siew Honda Sdn Bhd.
 
HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE - CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC - 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT
 
V-Matic Auto Transmission
Advanced gearless V-Matic transmission delivers super smooth performance with good acceleration and speed.
 
Utilizing new drive and driven-pulleys with high performance V-Belt, power can be transferred more efficiently to rear wheel, on even roads and slopes.
 
This high transmission efficiency ensures top performance at every engine speed (rpm) and excellent riding comfort with less engine noise
 
Perfect Balanced Smooth Engine
 
NEW dynamic 110cc air-cooled engine with space-saving design ensures smoother performance, easy riding and 8% better fuel efficiency compared to other competitor’s AT models. hear shift produces jerky effect in conventional transmission. icon’s V-Matic Auto Transmission efficiently transfer power from
engine to rear wheel at maximum level for a smoother ride.
 
High engine efficiency also reduces exhaust emission level well below Malaysia Emission Standard. Honda icon is also the first model with 2 Years or 20,000km extended warranty in Malaysia
 
Honda hopes the new model will help boost its scooter market share from the current 1% to 2% level up to 46%, which is a huge difference! The Icon is 100% assembled in Malaysia and will sell for RM4,688 OTR, which is cheaper scooter than the Honda Click.
 
“The Honda icon also represents value-added quality – an inviolable principle laid down by our Honda founder. This guideline has been the cornerstone of Honda’s philosophy. Market demands for the humble motorcycle has changed since its early days. It is no longer just a mode of transportation. Today, it reflects a lifestyle. It must be suitable for both male and female riders without compromising on looks. 
   
Cutting-edge technology is a must but still easy to use. Maintenance must be hassle-free yet the initial investment must also be light on the pocket. In other words, it must be a joy to use. The Honda icon fits all those requirements and more,” according to Mr. Shoichi Harada, Managing Director of Boon Siew Honda Sdn Bhd.
 
With the combination of a new engine, light-body weight and compact size, users will enjoy an 8 per cent increase in fuel efficiency compared with other models of the same genre, Honda said in a statement.
 
HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE - CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC - 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT
 
 
Key security features in the Honda icon include a parking brake, anti-theft shutter key system and side stand switch, all of which are signature Honda AT features.
 
Honda icon is available in five colours namely pearl angel pink, euphoria red, metallic vital blue, pearl megellanic black and pearl fadeless white. Honda icon  available in the local market since February 5 this year. 
 
 
HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE - CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC - 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT
 
 
Skuter adalah motosikal mudah ditunggang dan menjadi antara pengangkutan terbaik di bandar terutama pada waktu puncak atau sekadar bersiar-siar.
 
Selain bentuknya kecil, kebanyakan skuter didatangkan dengan transmisi automatik yang bukan saja menarik perhatian kaum hawa malah penunggang lelaki juga tidak perlu merosakkan kasut kulit mereka untuk menukar gear.
 
Honda Icon bukan saja mempunyai kerangka lebih ringan daripada skuter yang terdapat di pasaran malah lebih stabil walaupun bergerak dalam kelajuan melebihi 100 kilometer sejam (km/j).
 
Selain itu, ia ringan, seimbang dan mudah dikawal dalam apa jua bentuk keadaan jalan raya sekalipun.
 
Sesekali berselisih dengan kenderaan berat seperti lori atau bas, Honda Icon langsung tidak bergoyang mahupun terjejas pergerakannya dan ia stabil. skuter berkenaan turut dijadikan motosikal rasmi untuk perlumbaan litar dan tidak mustahil ia begitu selesa di atas jalan raya mahupun litar lumba.
 
ciri keselamatan dibangunkan Honda bagi mengelakkan penunggang menunggang tanpa melepaskan tongkat sisi.
 
Malah, Honda Icon turut mempunyai sistem brek tangan umpama kereta dan jika ia berada dalam keadaan bebas, skuter berkenaan tidak boleh bergerak langsung.
 
 
 
Antara sistem yang betul-betul mencuri tumpuan ialah Transmisi Auto V-Matic dengan penggunaan tali sawat V yang lasak bagi memastikan penghantaran kuasa yang terus ke roda belakang, sekalipun bergerak dalam keadaan mendaki bukit.
 
Justeru, kecekapan transmisi yang tinggi serta prestasi optimum dipelihara pada setiap kelajuan (RPM) dan keselesaan tunggangan turut dipertingkatkan dengan enjin yang senyap.
 
Poket mini di bawah pemegangnya boleh dimanfaatkan dengan meletakkan barangan peribadi termasuk telefon bimbit atau beg dompet dengan mudah dan selamat.
 
Panel meter bergaya moden dengan penutup kristal berkonsep sport bertujuan memudahkan meter dibaca dalam sekali imbas saja walaupun dalam keadaan gelap mahupun cuaca buruk.
 
Reka bentuk tirus dan berpelana rendah memudahkan pengendalian Skuter Honda Icon, tambahan pula dibekalkan dengan enjin empat lejang, ia mampu memberi kuasa diperlukan dan tidak hairan dengan saiznya yang kecil, motosikal ini mampu memecut sehingga melebihi 110 km/j dengan mudah.
 
Honda Icon dilengkapi penghidup elektrik dan memudahkan penunggang terutama wanita menghidupkan enjin pada waktu pagi.
 
Bagaimanapun, tuil penghidup tendang turut disediakan sebagai persediaan ketika motosikal menghadapi masalah penghidup elektrik terutama apabila kehabisan bateri.
 
Penggunaan monoshock belakang dan penyerap hentak depan teleskopik menjadikan motosikal comel ini lebih stabil selain dipadankan dengan rim bersaiz 14 inci.
 
Walaupun bersaiz kecil, Honda Icon dilengkapi brek cakera hadapan untuk pemberhentian lebih baik dan bantuan brek gelendung di belakang membolehkan jentera ini berhenti mengikut kehendak penunggang.
 
Pada masa sama, Honda Icon turut berfungsi sebagai jentera yang jimat minyak sehingga lapan peratus bahan pembakar.
 
Didatangkan dengan lima dwi-warna pilihan, Honda Icon dijual pada harga RM4,688 seunit dan menjadi antara motosikal paling menjimatkan dan praktikal untuk kegunaan di bandar.
 
 
HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE - CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC - 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT
 
 
SPESIFIKASI
 
Honda Icon 110cc
 
Enjin: Empat lejang OHC, Penyejuk Udara
 
Sistem penghidup: Elektrik dan tendang
 
Sistem pencucuhan: DC-CDI
 
Suspensi depan: Teleskopik
 
Suspensi belakang: Monoshock
 
Kuasa maksimum: 8.22 PS pada 8,000 rpm
 
Tork maksimum: 0.84 kgf.m pada 6,000 rpm
 
HONDA ICON: MORE STABLE MORE AGILE - CHEAPER HONDA SCOOTER SMOOTH RIDING 110CC - 2 YEARS WARRANTY AND ECO- AT

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

| All posts by 29,158

Get INFO @ RMReview.com.my everyday for FREE! Bookmark us & Visit RMR everyday! 

31 Responses »

  1. m azlan shah

    thank you for the review on skydrive suzuki and honda icon

    both are excellent bikes

  2. can u tell me if i do have this bike when should i send it for servis..??

    1st servis must be when it is already 1000km right..??

    then..??

  3. saya nak cari striping icon merah
    hbgi saya..
    017 904 3822

  4. sy nak beli scooter tapi sdg fikir honda icon atau ego. Tlg respon yang pernah pakai ke 2 scooter. tq

  5. baek pilih icon ni

  6. mana nk cari rim lebar utk icon dan extend bar utk mounting enjin?

  7. kalau badan besar n tinggi sesuai x bwk mtr ni?

  8. moto ni tayar kecik..melambung2 bwk.. x berapa nak balannce..

    pastu sit dide keras amat…n kecik…duk lama mmg kebas bontot woo.. x selesa…

  9. sy bru bli icon x sampai 1 bulan pun,,, dah macam2 bunyi dgr,,,,,
    knapa cm x brapa bkauliti ja,, warna mmg cantik la,, tp kualiti 2 kurang ckit

  10. saya sarankan anda semua beli je nouvo lc ak da gne mto ni 2 bulan da..em,emang best r..pick up cepat…lagi selesa..ade liquid coolent lagi 2…moto icon ni x ok la…nouvo lc bnyak fungsi die…135 plak 2…

  11. hi…sy nak beli motor..antara LC ngan Honda icon yg mana maitanance murah dan x banyak problem…….mana satu yg better eh..Yamaha LC or honda icon??

  12. btul kata fina, saya baru ja pakai 2minggu lbh bunyi dia jd teruk.. risau.. nak kata bawak laju2 tp hari2 bawak biasa ja 60km/j cuma sekali dua ja test bawak 80km/j tu pn sekejap ja sb xberani.. manja la cikit honda icon ni. apa patut saya buat? atau cara saya jaga salah? brapa anggaran maintenance?

  13. ala..br nk bli icon ni, kcik n comei n ringn…tp btol ke xok?erm…nouvo lc mmg nmpk cm bgus,ade cooler sume tp cm xconfident la nk bwk cm bert je…cm bsr..adoi…ne yg bgus ni yg xcept rosak n ringn dibwa,thn lame?

  14. aq dh test drive ego lc… rasanya x rugi klu beli icon…

  15. eh..ne 1 ni,,,ego, ke icon

  16. nk bli skuter. tp xthu nk plh either ego, icon o nouvo. any ideas? >.<"

  17. ok ma icon… sy da guna setahun lebih gtu, takde masala pon…selalu juga bawa laju2, ok je pon…hari bawa p keja and jalan2… no problem la.. cuma kat sabah ni susah nak cari eksosori dia… ego nga nouvo lc memang cantik la, tp sy lebih suka honda sebab lasak…

  18. betul ke ade orang kate honda ikon ni byk msalah? anybody? plez da memg cdg nk bli ikon ni tp tkt byk prob nanti? 1 more, masae bli tu da ade rim sport ke tak? or kene bli sndiri? urgent nih.. tq

  19. any1?

  20. aku baru je beli honda icon ni petang tadi .. bawa pulang ke rumah dengan kelajuan 100 km/j . motor ni sangat ringan, lancar, dan best giler. sesuai untuk orang perempuan, mahupun lelaki yang kurus.. kalau tinggi melebihi 178 cm tu, rasanya tak sesuai ngan korang lah. aku rendah je.. dalam 164 cm.

    masalah aku tak tau, since baru je kan.. tapi semua motor pun ada masalah apa.. guna tu pandai2 la.. kalau ada masalah, hantar pergi service dan tanya la juruteknik tu..

    aku sendiri pun tak pandai bab motor2 ni walaupun aku lelaki.. so tak payah korang pening2.. aku mmg recommend sangat la motor ni.. terutama kepada orang yang badan kecik macam aku.. seriously! best sangat tadi aku merempit di waktu senja.. ha ! beli jangan tak beli.

    kelebihan dia, jimat minyak, ringan, automatik, lampu depan dia mencapah dengan cantik di atas jalan raya pada waktu malam, tak banyak maintainance, harga pun ok, ada kunci keselamatan dan beberapa lagi.. orang nak curi pun susah since biasanya si pencuri motor jarang curi scooter.. they ol suka curi EX5.. ni kata tauke motor kat kedai aku beli ni la.

    gud luck babeh!

  21. bro jayboss, stakat gune till now, amacam honda ikon? bunyi enjin die kuat x? da mcm2 yg negtve ak dgar org ckp.. ur own opinion n jujur la, plz coment skit.. ak da mint gler da ikon pink ni..

  22. icon memang tak bagus. banyak masalah. menyesal sy beli. sebab itu secon hand motor ne bersepah.

  23. salam , drpd jenama lain baik le honda , sebab jenama ni sepanjang aku gune tk pernah mengecewakan , power of dream yg byk komplen tu sebab tk belajar mentenan , sebab tu byk songel dan jika d beri BMW pun jahanam kalau kurang knowlege

  24. Berikan saya Spesifikasi stroke crankshaft Kapcai Honda di Malaysia.

  25. barang murah semacam ni sape nak bekli?????..tolonglah sikit buat yang nampak canggihlah apa barang icon ni????

  26. ok juga la icon ni… setakat ni da 2 tahun lebih dah bawa… bole di katakan hari2 bawa pergi dan balik dari tempat kerja… x da masalah… smooth ja…tapi yg susah ni, eksesori and part…susah sangat nak dapat..kalu ada pun kena order and ambil masa lama bergantung ngan kedai tu berapa diaorng bole dpt… da lama da skuter ni tp part masi kurang… apa sal la toke ni jual icon byk tapi part kurang.. kadang2 takda…

  27. Honda icon ok, saya dah hamper setahun pakai. Yang penting selalu ikut jadual service. Byk org komplen skuter ni cepat rosak. Ini tak betul. Yang penting kena jaga service. Setanding dgn harga nya. Jgn dok buat ‘rempit’. Untuk santai dan buat ulangalik kerja khas untuk wanita dan harga nya.. saya syor icon.

  28. Arghh pening2 mne stu btol nie?mne stu ptot diplih?ssh jgk nk pkai mtor sdri nie…hurmm

  29. Icon baru dah x ada dalam pasaran

  30. aku hanya dapat beli yang second, berbaloi

  31. sya mahu lihat motor ICON

Apa kata anda pula? Lets Talk about it more here